Vodić-za-bolju-konverziju

 

Vodić za bolju konverziju

 

Prije svega, šta je konverzija u smislu internet marketinga? Možemo reći da je to odnos između broja posjetilaca i broja kupaca izražen u procentima. U ovom slučaju pod pojmom „kupac“ podrazumjevaju se i posjtioci koji treba da preduzmu neku akciju tipa: registracija, lajk, pretplata na bilten, komentar, itd.

Vodić za bolju konverziju govori o tome kako da se izvrši optimizacija ili uređenje kvaliteta sajta ili stranice da bi procenat konverzije bio što veći.

Šta je optimizacija konverzije? 

Ukratko, to je metod ili način koji se sastoji u stvaranju pozitivnog iskustva za slučajne posjetioce na vašu web stranicu, dizajniran i koncipiran tako da poveća procenat posjetilaca koji se pretvaraju u kupce.

 

Postoje dva načina ili dva metoda da se poveća procenat konverzije:

 • privući više saobraćaja na web stranicu što dovodi do veće prodaje;
 • raditi na unapređenju web sajta da bi dobili više prodaje iz količine istog saobraćaja koji trenutno imate. Ovo iz razloga što posjetioci više vjeruju ozbiljnim i profesionalnim web stranicama zbog čega raste i prodaja.

Šta je značajno za optimizaciju konverzije?  

Prije svega:

 • to je sistematski pristup koji nam omogućava da se poveća procenat prodaje bez povećanja saobraćaja;
 • optimizacija konverzije traži inovativnost i eksperimentisanje;
 • njena specifičnost je u tome da ne postoji jedistven recept za njeno povećanje.

Do sada provjereni i jedini mogući način ili metod optimizacije konverzije sastoji se iz nekoliko faza:

 • prikupljanje podataka i njihova primjena;
 • faza testiranja;
 • analiza postignutog;
 • prikupljanje podataka i sve ponovo u krug.

 

Prikupljanje podataka i njihova primjena

rad-na-netu-prikupljanje-podataka     

Prije nego se pređe na bilo kakav test, potrebno je da se prikupe podaci – kvantitativni i kvalitativni. Bez njih možete samo nagađati i gledati u karte ili pasulj. To je samo gubljenje vremena i novca. Bolje vam je da provedete mjesec ili više dana na prikupljanju podataka da bi testiranje i dalji nastavak rada bio što objektivniji.

Kvantitativni podaci su dobra osnova ali kompletna slika će biti jedino kada imate i kvalitativne podatke. Pokušajte saznati zašto posjetioci kupuju od vas ili zašto ne kupuju. Podatak o tome zašto posjetioci ne završavaju kupovinu koju su već započeli, može vam pomoći da unaprijedite svoju prodaju a samim tim povećate i procenat prodaje. Prikupljanje takvih podataka često dovodi do velikih otkrića i informacija. Onaj ko ima informaciju na vrijeme, u velikoj je prednosti nad onima koji je nemaju.

Kako prikupljati podatke?

        1. Google analitika

Google analitika je zasnovana na platformi za izvještavanje, koja se vrlo lako koristi i kod koje možete da se opredijelite koje podatke želite da vidite i pratite i da na osnovu toga prilagodite izvještaje, u samo nekoliko koraka.

        2. Online anketa posjetilaca

Ovo je najbolji način da saznate šta je potrebno vašim posjetiocima i šta ih eventualno zaustavlja da naprave korak do kupovine a time i da povećaju procenat konverzije. Da li bi preporučili vašu stranicu svojim prijateljima i zašto, itd. Postavite pitanja tako da je lako dati odgovor, direktno i precizno, bez mnogo objašnjavanja. Npr.:

 • Opišite kako bi preporučili moj proizvod ili uslugu;
 • Koje druge opcije ste imali prije nego što ste se odlučili za moj proizvod ili uslugu?
 • Zašto ste izabrali moj proizvod ili uslugu?
 • Imate li neka pitanja u vezi mog proizvoda ili usluge?
 • Šta vas je ubijedilo da se registrujete?
 • Koji problem možete riješiti sa mojim proizvodom ili uslugom?
 • Da li postoji nešto suvišno prilikom registracije ili kupovine, nešto što vam je dosadno i što vas odbija u procesu kupovine ili registracije?
 • Itd…

 

Faza testiranja

rad-na-netu-faza-testiranja

Kad imate podatke, slijedi faza testiranja koja će vam na kraju dati određene rezultate. U fazi testiranje možete kao prvo uz robu ponuditi i besplatne bonuse.

 • Sistem „roba + bonus“ uvijek donosi dobre rezultate.
 • Testirajte i mijenjajte boju. Koristite što jači kontrast boje na dugmetu kojim pozivate na akciju u odnosu na pozadinu, da bi se dugme jasno istaklo i privuklo pažnju.. Odaberite boju koja se ne pojavljuje na ostalim elementima stranice.
 • Oslobodite se slajdera, mogu da iritiraju i da budu kontraproduktivni. Ovo iz razloga što podsjećaju na ogromne banere koje posjetioci najčešće ignorišu. Ovo ne mora da bude uvijek tačno, zato treba testirati. Ljudsko oko reaguje na pokret i zbog te činjenice slučajni posjetilac prvo što vidi kada dođe na vašu web stranicu, jesu slike koje se mijenjaju jedna za drugom. Ako je na slikama postavljen i tekst koji nešto opisuje, sva pažnja posjetioca biće na tom pokretnom dijelu stranice. Šta se događa sa ostalim dijelom stranice na kome se možda nalazi i dugme za akciju? Naravno da je zanemaren i manje primjetan. Fokus posjetioca će biti oslabljen i ukoliko se na sledećoj fotografiji nalazi ponuda koja nije u vezi sa prethodnom. Još ako je slajder tako podešen da ni najbrži čitalac ne uspijeva sve pročitati prije druge slike, katastrofa. Iznervirani posjetilac odlazi!
 • Koristite video prezentacije. Savremeni čovjek je prilično lijen i ne želi čitati dugačke tekstove. Idealan je video do 5 minuta sadržaja. Na kraju videa dodajte dugme sa pozivom na akciju. Svakako se uvjerite da mobilni korisnici neće imati problema prilikom video reprodukcije. Nikako nemojte koristiti automatsku reprodukciju. Dozvolite posjetiocu da se sam opredijeli da li će nešto čuti ili ne. U suprotnom to djeluje kaoi jednosmjerna komunikacja koja može biti kontraproduktivna.
 • Koristite riječ „besplatno“. Ovo važi naročitu u slučaju kada pozivate na pretplatu za bilten. Ružno zvuči „pretplatite se na bilten“ i naravno da asocira na trošenje novca. Mnogo privlačnije će biti „prijavite se na besplatan bilten“.
 • Promijenite cijenu robe ili usluge. Pokušajte povećati cijenu robe ili usluge za određeni procenat, jer poskupljenje igra važnu ulogu u optimizaciji konverzije. Kupci često ne vjeruju proizvodima i uslugama sa niskim cijenama povezujući ih sa niskim kvalitetom i lošom uslugom.
 • Testirajte vrijeme objavljivanja. Vrijeme objavljivanja je od velikog značaja za povećanje konverzije naročito ako objave vršite na društvenim mrežama. Takođe, ovo vrijeme je važno ako šaljete bilten novih događaja putem emaila. Vrijeme objavljivanja u svakom slučaju zavisi od vrste i dobi potencijalnih kupaca te se mora uzeti u obzir.
 • Omogućite besplatnu prijavu i probni period. Ukoliko prodajete proizvod ili pružate uslugu gdje su moguće besplatne prijave ili probni period korišćenja nekog proizvoda ili usluge, obavezno to omogućite potencijalnim kupcima. Probni period je najčešće ograničen na nedjelju, dvije nedjelje ili mjesec dana u kojem periodu nudi sve moguće opcije usluge, prilikom čega budući kupac ima mogućnost da se bolje upozna sa proizvodom ili uslugom koju namjerava kupiti.
 • Upotrijebite neobičan poziv na akciju. Budite kreativni i izbjegavajte šablone koji su stereotipni i ne donose dobre rezultate.
 • Pokažite najprodavanije proizvode i provjerene proizvođače. Ljudi vole da se poistovjećuju sa drugima, tako da to može da bude okidač za kupovinu.
 • Koristite indikator napredovanja prilikom registracije. Ovo je naročito korisno prilikom popunjavanja obrazaca, kao i prilikom drugih aktivnosti koje zahtjevaju nekoliko koraka. Takvi vizuelni pokazatelji motivišu ljude da idu do kraja i unaprijed im pokazuju da je riječ o samo nekoliko koraka koji ne oduzimaju mnogo vremena.
 • Igrajte na kartu „strah od gubitka“. Ovo je veoma jak motiv da se nešto kupi. Ukoliko neko želi da nešto kupi i nalazi se u dilemi da li kupiti danas ili za par dana, par riječi tipa: „do isteka zaliha“ ili „na stanju je još par komada“ će biti okidač za kupovinu.
 • Postavite najprofitabilnije proizvode na prvu stranicu. Najpopularnije i skupe proizvode i usluge postavite na prvu stranicu, tako da se odmah vide nakon učitavanja stranice bez potrebe da se za njima traga po sajtu. Njih obavezno treba da prate sledeći opisi: naziv proizvoda, fotografija visoke rezolucije, cijena i specijalne ponude, ocjene i mišljenja zadovoljnih kupaca, dugme „dodaj u korupu“, opis proizvoda ili usluge, trenutna dostupnost robe ili usluge.
 • Oslobodite se neubjedljivih komentara. Ovo iz razloga da ne bi došlo do nepotrebnog smanjenja konverzije. Ako imate komentare za neki proizvod ili uslugu dobijene preko vaše web stranice, oni moraju jasno navesti prednosti proizvoda ili usluge uz naznaku na koji način rješavaju neki problem i koliko su korisni. Neubjedljive komentare tipa: „odlično je“, „zadovoljan sam sa kupovinom“, „proizvod je za svaku pohvalu“, treba izbjegavati i nisu poželjni.
 • Dajte garanciju za robu i usluge. Kad postoji garancija na robu i usluge, kupci se osjećaju sigurnije i lakše se odlučuju za kupovinu. Garanciju istaknite uz proizvod da se jasno vidi. Kupcima garantujte povrat novca ili robe ukoliko im se kupljeno ne svidi u nekom periodu, od npr. mjesec dana.
 • Dajte garanciju za sigurno plaćanje i zaštitu ličnih podataka. Ovo se odnosi na plaćanje preko interneta kreditnim ili nekim drugim platnim karticama. Navedite antivirusne programe kao i bezbjednosne protokole kojim se štiti kartično poslovanje preko interneta.
 • Dozvolite posjetiocima da kupuju bez registracije. Obavezna registracija ima mnoge prednosti jer sa njom dobijate mnogo korisnih podataka o potencijalnom kupcu a možete ih koristiti u budućnosti upravo u marketinške svrhe. Međutim, to može biti i razlog da posjetioci napuste vašu web stranicu, jedostavno zato što ne žele dati svoje lične podatke ili zbog ljenosti. Kupovinom bez registracije gubite informacije ali zato prodajete robu.
 • Instalirajte online chat. Veoma korisna stvar jer vas posjetioci mogu direktno kontaktirati i dobiti odgovore na eventualna pitanja.
 • Postavite značajne informacije na lijevu stranu ekrana. Istraživanja su pokazala da ljudi prilikom posjete nekoj web stranici prate određeni obrazac pretraživanja i skeniranja onoga što vide na ekranu. Prvo se pregleda lijeva strana stranice po vertikali a onda u obliku slova „F“ ide skeniranje sa lijeva na desno. To je ustaljeni šablon i odvija se vrlo brzo i mehanički. Zbog toga je poželjno na lijevu stranu postaviti listu najpopularnijih proizvoda ili usluga, poziv na akciju, kao i druge važne informacije.

 

Analiza postignutog    

     rad-na-netu-analiza-postignutog    

Na kraju,  kad sve primjenite što je gore navedeno, pratite šta se događa. Neka to bude period od nekoliko nedjelja ili mjesec dana. Niko ne garantuje 100% uspjeh i povećanje konverzije, ali napredak će biti vidljiv već poslije prve nedjelje. Šta dalje slijedi? Naravno, opet prikupljanje podataka i novih saznanja, njihova primjena, testiranje i sve ispočetka.

Na kraju – nemojte griješiti!

Na početku sam rekao da kod optimizacije konverzije iako ne postoji 100% sigurni i provjereni metodi koji vam mogu garantovati uspjeh, svakako da postoje greške koje će vam smanjiti ili uništiti konverziju.

 • Provjera za posjetioce da nisu robot. Ako već koristite ovu opciju onda postavite simbole koje je lako pročitati i koji nisu nečitki zbog kojih će se neko iznervirati i napustiti stranicu.
 • Skriveni dodatni troškovi. Siguran način da izgubite kupca je da mu prilikom plaćanja predstavite i dodatne skrivene troškove za koje nije znao u momentu odluke za kupovinu. Neka ispitivanja su pokazala da je 56% kupaca na internetu, odustalo od kupovine u momentu kada su im predočeni dodatni troškovi koji nisu bili istaknuti.
 • Nedovoljno istaknuti promotivni kod. Zamislite situaciju kada kupac treba da plati robu koju je odabrao i prilikom plaćanja mu traže promotovni kod koji mu osigurava popust. Svi volimo popuste. Otvara novu karticu, vraća se na sajt da potraži kod, ne može ga naći ili ga jednostavno nešto drugo privuče pa je u nedoumici šta kupiti. Ljut zbog nastale situacije, napušta kupovinu. Bravo!
 • Greške u tekstu. Ko radi taj i griješi ali ako gramatičke i pravopisne greške idu jedna za drugom, malo je vjerovatno da će to posjetioci tolerisati, a onda možete reći „ćao povećanju konverzije“.

 

rad-na-netu-kraj

Inspiracija: http://texterra.ru/about/
Fotografije: https://pixabay.com/

 

 

Ako Vam je ovaj tekst bio koristan, iskoristite SHARE, LIKE ili neku drugu ikonu sa lijeve strane da to pokažete!

H V A L A!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *