šta-pretraživači-vole-a-šta-ne

 

Šta pretraživači vole a šta ne

 

Ovdje ću vas pokušati upoznati sa tim šta pretraživači vole a šta ne, te šta kažnjavaju i na koji način? Koji se to sajtovi i tekstovi nagrađuju i favorizuju a koji se kažnjavaju? Oni koji imaju lični sajt, blog ili nešto pištu za nekoga, već znaju da se isplati i da je jedino ispravno raditi na sajtu ili blogu na način da on bude praktičan i koristan za posjetioce i čitaoce. Samo je to ispravan način da se dobije saobraćaj i publika a samim tim i prodaja, pa na kraju i zarada.

Sve ostalo internet pretraživači će  kad tad kazniti i degradirati poziciju sajta ili bloga koji se na prevaru vinuo visoko na pretragama. U ovom slučaju potvrdi se ona narodna: „Prijeko, preče, naokolo bliže“. Da krenemo redom i vidimo šta pretraživači vole a šta ne.

Sigurno je da vole:     Prednosti-webinara-rad-na-netu

 • sajtove i blogove sa originalnim sadržajem i uslugama;
 • sajtove i blogove koji imaju sadržaj koristan i zanimljiv posjetiocima;
 • sajtove i blogove koji su kreirani za korisnike a ne za pretraživače;
 • sajtove i blogove sa jednostavnim dizajnom i načinom upotrebe;
 • sajtove i blogove koji na jasan način daju odgovore na zahtjeve posjetilaca;
 • sajtove i blogove koji se izdvajaju od konkurencije zbog jedinstvenog sadržaja i pristupa.

 

Ono što ne vole:        Mane-webinara-rad-na-netu

 • sajtove koji kopiraju informacije iz drugih izvora, bez stvaranja originalnog sadržaja;
 • sajtove koji automatski generišu tekstove bez upotrebne vrijednosti;
 • sajtove koji koriste lažne metode i trikove prilikom svoje promocije i na taj način dolaze u vrh pretraživača;
 • sajtove koji dovode ljude u zabludu;
 • sajtove u čijem sadržaju su tekstvi sa nagomilanim ključnim riječima te su na taj način kreirani za pretraživače a ne za korisnike.

 

Koristan tekst ili …

Mnogo je korisnije, a na kraju se i isplati,  provoditi vrijeme kreirajući kvalitetan tekst ili sadržaj, nego lutati okolo i tražiti „rupe“ u sistemu pretraživača kako bi ih nadmudrili. Prije ili kasnije algoritmi pretraživača će uočiti prevaru, a onda zna se, padate na dno liste pretrage. Nešto o tim algoritmima možete pročitati na ovom mjestu.

I pored toga što je sve, manje više poznato, i što su poznate smjernice i upute pretraživača kako se ponašati i kako doći na vrh pretraga, neki vlasnici sajtova uporno pokušavaju „nadmudriti“ algoritme i na nepošten način doći u vrh pretraga, ne vodeći računa o korisnicima i njihovim potrebama za kvalitetnim sadržajem. Pri tome ne razmišljaju da na taj način dovode u pitanje svoj kredibilitet i svoj posao, rizikukujući da budu kažnjeni i da padnu na dno pretraga.

SEO optimizacija   

Šta-pretraživači-vole-a-šta-ne-seo-rad-na-netu

Ako vaš sajt ili blog nisu kvalitetni, ako nemaju kvalitetan i koristan sadržaj, nema te SEO optimizacije koja će vas podići na vrh pretraga. To je jednostavno tako i to treba što prije da shvatite. Pretraživači jednostavno imaju svoje kriterije, koji su gore navedeni, na osnovu kojih oni rangiraju sajtove prema kvalitetu  i od kojih oni ne mogu odstupati, tako da sve što nije u granicama zadatog, pada na dno. Jedine tri opcije koje vas mogu visoko rangirati na pretragama zovu se: kvalitet, originalnost i upotrebljivost.

Sve ostalo je rizik i kockanje sa sistemom koji se najmanje 500 puta godišnje nadograđuje (npr. Google). To je veoma opasan put koji vam može donijeti samo pad saobraćaja i posjećenosti i nakon koga ćete morati uložiti puno vremena i truda na ponovnoj promociji, možda i više nego na samom početku.

Zašto igrati pošteno? poštena-igra-rad-na-netu

Prije svega poštena igra je dugoročna investicija. Neko će reći, pošten i budala su rođena braća, naročito u ovom vremenu, ali nema veze, čitajte dalje. Ako u periodu od šest mjeseci do godinu dana radite na svom sajtu ili blogu, vodeći računa o korisnicima, o čitaocima koji vas posjećuju, ako im dajete kvalitetan sadržaj koji će im odgovoriti na postavljena pitanja i dileme, onda će u jednom trenutku vaš sajt ili blog dobiti punu pažnju pretraživača, prilikom čega će vas oni postaviti u vrh pretraga, a to će vam opet sa druge strane povećati saobraćaj i posjete. Ako nastavite da tako radite i u nekom narednom periodu, vaša pozicija će biti čvrsta a broj posjeta će početi vrtoglavo da raste.

U jednom momentu broj posjeta počinje da raste eksponencijalno, čak i ako ne dodajete novi sadržaj onim intenzitetom kojim ste to činili prvih mjeseci rada. Odličan sadržaj može da napravi čudo!

 

Neka vas ne brinu algoritmi Panda-i-pingvin-rad-na-netu

Poštena igra u ovom slučaju je odlična investicija. Jeste da je skuplja i duže traje,  ali se isplati na kraju. Poslije šest mjeseci ili godinu dana uloženo se počinje vraćati, a nakon toga kreće i zarada. Vrlo je važno da se nakon toga perioda intenzitet rada  može i smanjiti, a broj posjeta i zarada će još uvijek da rastu.

Uvijek imajte na umu da se ne vrijedi kockati sa sistemom. Primjer toga ne moramo tako daleko tražiti. 2012. godine Google je izbacio novi algoritam pod nazivom „Pingvin koji je preko noći napravio haos među onima koji su „bili pametni“. Sajtovi koji su godinama bili u vrhu Googlove pretrage, preko noći su pali na dno pri čemu su izgubili saobraćaj i klijente. Od nekoliko stotina ili hiljada dnevnih posjeta, pali su na svega nekoliko desetina pregleda. Sličan efekat je napravio i Panda.

Na kraju”

Sada vam je sigurno malo jasnije šta pretraživači vole a šta ne. Ako slijedite ono što pretraživači vole, nemate bojazni da će vas neko kazniti i baciti na dno. Vaš sajt ili blog će ići linijom uspona, prodaja će biti solidna i nećete pod stresom očekivati novu nadogradnju algoritma. Ali, ako slijedite ono što pretraživači ne vole, očekujte ubrzo pad. Samo da još napomenem, svaki pad je bolan!

Fotografije: https://pixabay.com/

 

Ako Vam je ovaj tekst bio koristan, iskoristite SHARE ili LIKE ikonu da to pokažete!

H V A L A!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *