internet domena

 

Šta je internet domena

 

Internet domena je najjednostavnije rečeno adresa, web adresa neke stranice na internetu. Kao što postoje fizičke adrese (ulica i broj) za koje su vezani određeni objekti u nekom gradu ili državi, tako isto postoje adrese u internet svijetu da bi se određeni korisnici interneta mogli vrlo lako pronaći. Ako zamislimo internet kao neki veliki tržni centar sa mnoštvom proizvoda, onda će domena biti jasno označeno mjesto u tom centru gdje se nalazi neki konkretan proizvod. Bez te adrese, bez domene, bilo bi nemoguće pronaći taj proizvod. Bez domene ili internet adrese, prije bi pronašli iglu u plastu sijena nego li neki proizvod u tako ogromnom tržnom centru. Važno je napomenuti da je domena jedna i jedinstvena, tako da ne postoje dvije iste u svijetu. U narednim redovima sam pokušao da objasnim šta je internet domena.

Dakle, ukoliko imate neki proizvod ili ukoliko pružate neku uslugu koji želite ponuditi potencijalnim kupcima ili klijentima, morate imati domenu – internet adresu, preko koje će biti moguće pristupiti vašoj stranici na kojoj je predstavljen proizvod i pomoću koje će vas pronaći u djeliću sekunde. Biće dovoljno da se ta vaša adresa – domena upiše u neki od pretraživača i vi ćete sa svojim proizvodima biti dostupni svakome na internetu bez obzira u kojem se dijelu svijeta nalazio.

Šta je važno kod internet domene?

S obzirom da internet koristite kako bi brendirali sebe i svoje proizvode ili usluge na domaćem ili svjetskom tržištu, bilo bi poželjno da u imenu domene koristite vaše ime i prezime ili ime kompanije koju želite promovisat. Takođe, mogli bi koristiti i ime nekog proizvoda koji želite prodavati ili neki pojam koji se može vezati za uslugu koju koristite. To mora biti nešto što se lako pamti, nešto prepoznatljivo što će posjetioce podsjećati na vas ili vaš proizvod. Dugačke i nerazumljive domene nisu praktične i teško se pamte.

Šta su ekstenzije ?

Domene mogu imati različite ekstenzije. Osnovna podjela bila bi na gTLD, sTLD i ccTLD.
gTLD označava generic top level domain, kao što su: com, net, org.,
sTLD označava sponsored top level domain, primjeri za sTLD su: aero, museum, travel,.
ccTLD označava country code top level domain., a primjeri za ccTLD bili bi: ba , hr, si, me, rs, co, uk, de, us, itd.

Kako do domene?

Domena se kupuje preko servisa koji se bave prodajom i zakupom domena na određeni period, najčešće na godinu dana, nakon čega je možete ponovo zakupit, ugasit ili eventualno prodati nekom ko je zainteresovan za kupovinu vaše domene. Možemo kupiti samo slobodnu domenu, onu koja nije u upotrebi i koja već nije registrovana. Naravno možemo kupiti domenu i od nekog ko želi da je proda a nama se sviđa  njen izgled tj.sadržaj.
Da spomenemo, da je u svijetu vrlo popularno trgovanje domenama (Domaining). Domaining je posao koji se obavlja online, pa se može reći da je to internet posao ili online posao. Ukratko, radi se o kupovini domena za male pare, a prodaja se vrši za mnogo veći novac. Npr. kupili ste domenu za 5$ ili 10$, a poslije izvjesnog vremene prodali za 50$, 100$ ili mnogo više novca nekome kome se svidjela i kome je bila idealna za posao kojim se bavi.

Na kraju

Naziv ili ime domene je jedinstven i na internetu ne postoje dvije iste, zato je vrlo važno da ne sjedite dugo skrštenih ruku ukoliko imate namjeru da se pojavite na internetu sa ličnom stranicom koja mora imati svoju domenu, jer ime za vaš domen može da padne na pamet nekom drugom, a onda je kasno. Još danas je registrujte jer nije skupo i može da čeka dok ne napravite web stranicu. Ukoliko niste dovoljno edukovani da je sami izradite , pravo rješenje i pomoć oko izrade uvijek možete naći kod nekog od web dizajnera koji se nude na svakom koraku. Uostalom, Google i Youtube su prepuni sadržaja koji vam mogu pomoći prilikom izrade ličnog web sajta, potrebno je samo malo upornosti i vremena za rad. Nadam se da vam je ovaj tekst bio od koristi i da sam vam objasnio  šta je internet domena i čemu služi.

Ako Vam je ovaj tekst bio koristan, iskoristite SHARE, LIKE ili neku drugu ikonu sa lijeve strane da to pokažete!

H V A L A!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *