riječ-dvije-o-web-hostingu

 

Riječ, dvije, o WEB HOSTINGU

 

Internet je globalna računarska mreža koja se sastoji od nekoliko miliona manjih mreža a ove opet od stotine miliona korisnika, među kojima ste i vi koji ovo čitate, i gdje su svi  umreženi i povezani do zadnjeg korisnika. Blago rečeno, haos! Međutim, u stvarnosti nije haos! Sve je vrlo precizno postavljeno, formulisano i u svakom momentu se zna gdje je ko i kako do koga doći u djeliću sekunde.

Da bi korisnici mogli doći do neke web stranice ili adrese, ona mora prethodno biti objavljena, tj. postavljena na neki od milion servera. Pretraživači (Google, Yahoo, Bing, itd.) u svakom momentu znaju za tu web lokaciju i skoro nas momentalno povezuju sa njom  nakon našeg upita. Ovdje dolazimo do pitanja šta je WEB HOSTING i čemu služi? U narednim redovima sam pokušao da napišem riječ, dvije, o Web hostingu.

Šta je web hosting?  šta-je-web-hosting-rad-na-netu

Ukratko, web hosting je usluga koju nam pruža kompanija specijalizovana za izdavanje prostora na njihovom serveru na koji možemo smjestiti našu web stranicu, da bi ona u svakom momentu bila dostupna i pristupačna milionima korisnika cijelog svijeta. Server zamislite kao jedan ili više specijalnih računara sa mnogo gigabajta (GB) ili terabajta (TB) prostora na koji je moguće smjestiti mnoštvo web stranica sa cjelokupnim softverom koji prati svaku od njih, kako bi se mogle prikazivati korisnicima u onom obliku i izgledu kako su i dizajnirane. Serveri takve jedne kompanije čini milioniti dio mreže koja je dio globalnog interneta.

Čemu služi web hosting?

Web hosting, kako sam prethodno rekao, služi kao „čuvar“ naše web stranice! To je dio prostora o kome se neko brine, tako da je vaša stranica dostupana u svakom momentu milionima korisnika globalne mreže. Zakupom određenog prostora na serveru provajdera dobijamo mogućnost da nas drugi vide sa tačno određenom pozicijom, tako da nas pretraživači mogu pronaći u djeliću sekunde. Praktično, u ovom momemtu vi ovaj tekst čitate sa servera na kome je smještena moja stranica www.radnanetu.com. Cijeloj stranici ili pojedinim kategorijama na njoj vi pristupate jer ste prethodno pravilno upisali na neki od pretraživača riječi „radnanetu.com“ koje su zapravo ime ili domen ove stranice.

Bezbjednost web hostinga! 

bezbjednost-web-hosting-rad-na-netu

Da li je naša web stranica sa svim bazama podataka koji je prate dovoljno bezbjedna s obzirom da se nalazi „tamo kod nekoga“?

Bezbjednosni momenat u ovom slučaju može se podijeliti na tri nivoa:

  • stepen bezbjednosti koji primjenjuje korisnik i vlasnik web stranice; Ovo podrazumjeva da imate dovoljno sigurnu šifru ili pasword pomoću koje pristupate svom korisničkom nalogu na serveru provajdera. Ukoliko je ta šifra sa malo karaktera ili ukoliko je dostupna zlonamjernim licima, niko vas ne može zaštititi u njihovoj namjeri da vam naprave problem na web stranici ili da je čak i unište.
  • stepen bezbjednosti koji primjenjuje firma koja se bavi izdavanjem prostora na svom serveru; Podrazumjeva da lokalna mreža (mrežna oprema) koja okružuje servere bude sigurna i bez mogućnosti da joj pristupaju neovlaštena lica. Napad na operativni sistem koji koriste serveri, predstavlja napad na sve web stranice koje su smještena na njemu, pa se ovoj zaštiti pristupa sa najvećom pažnjom izborom odgovarajućih softvera koji čuvaju server od hakerskih i zlonamjernih napada.
  • stepen bezbjednosti prostora ili datacentra u kome se nalaze serveri na kojima se čuvaju podaci; Ovo podrazumjeva da ozbiljna firma koja se bavi izdvanjem server prostora ima strogo obezbjeđen fizički prostor u kome su smješteni serveri, bez mogućnosti da mu na bilo koji način pristupe neovlaštena lica, koja bi mogla zloupotrijebit svoje prisustvo u smislu da postave na servere softver koji bi krao podatke ili ih postepeno uništavao. Ovaj vid bezbjednosti se realizuje obezbjeđenjem prozora, vrata, hodnika i prostora gdje su smješteni serveri, sigurnosnim bravama, alarmima i video nadzorom.

Kad se analizira sve gore navedeno možemo reći, da, naša web stranica je ipak sigurna!

Besplatan hosting, da ili ne? besplatan-web-hosting-rad-na-netu

Ovdje važi pravilo:“Koliko para, toliko muzike“. Zašto je to tako? Vrlo jednostavan odgovor na ovo pitanje glasi:“Na besplatnom hostingu vi niste vlasnik vaše web stranice“. U svakom momentu se može dogoditi da onaj ko izdaje takav besplatan prostor jednostavno to prestane raditi, ugasi server i vi ostajete bez svega što ste stvorili.

Da li se odlučiti na plaćeni ili besplatni hosting zavisi i od vaših želja i potreba. Ako se želite baviti ozbiljnim poslom, pri čemu mislim i na zaradu, a ne iz hobija ili zanimacije pisati blog ili kreirati web sajt, onda morate platiti hosting. Na internetu je mnogo članaka koji opisuju prednosi i mane besplatnog hostinga. U svakom slučaju mnogo je više mana besplatnog hostinga u odnosu na prednosti.

Raspitajte se o pružaocu usluge prije narudžbe!

Kao i u svakom drugom poslu gdje birate partnera ili saradnike za neki vid poslovanja, tako je i u ovom slučaju. Na tržištu je mnogo onih koji nude usluge hostinga. Raspitajte se i odaberite one koje drugi hvale. Ukoliko pronađete i one koji nude usluge daleko ispod cijene drugih ponuđača, zapitajte se zašto je to tako i prethodno dobro provjerite njihove mogućnosti i garancije. Bolje je izgubiti pet ili deset dana na provjere, nego se kajati cijelu godinu dok traje zakup hostinga, zbog loše usluge!

Uvijek radite sami backup stranice! 

uvijek-radite-sami-backup-stranice

Vjerovatno vam se dogodilo da zbog nepažnje ili nestanka električne energije izgubite jednu ili više stranica pisanog teksta, i to samo zbog toga što povremeno niste snimali već napisano. Svakodnevno slušate o napadima hakera na ove ili one web stranice, vladine, bankarske, čak i vojne ili obavještajne koje imaju sigurno najbolje sisteme zaštite. Pa i pored svega, hakeri ponekad uspiju. Često ne zbog neke koristi, već da bi pokazali da to mogu.

Svaka web stranica na internetu je javna stranica, svakom dostupna i naravno, podložna napadima. Zato i pored toga što vam možda hosting provajder nudi uslugu čuvanja rezervne kopije vašeg sajta, uvijek imajte i vi u rezervi tako nešto. To napravite ne samo na računaru, jer i on može doživjeti havariju, već i na izdvojenom mjestu poput neke externe memorije ili CD diska. Tako, da ako vam se stranica počne čudno ponašati, uvijek imate rezervnu kopiju svega što se na njoj nalazi. Samo na taj način bićete sigurni da ako nešto krene naopako, uvijek imate kopiju sajta sa svim podacima u koji ste uložili dane i mjesece rada.

Na kraju:

  • Uvijek dobro čuvajte pristupnu šifru vaše web stranice i kreirajet je tako da ima velika, mala slova, znakove interpunkcije pa i brojeve;
  • Ako želite ozbiljnu stranicu, kupite hosting;
  • Obavezno se raspitajte o pružaocu hosting usluge prije zakupa (da se ne bi kajali);
  • Uvijek radite sami rezervnu kopiju vaše stranice (da vam ne bude žao);

 

 

Ako Vam je ovaj tekst bio koristan, iskoristite SHARE, LIKE ili neku drugu ikonu sa lijeve strane da to pokažete!

H V A L A!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *