Povjerenje – preduslov za uspješan mrežni marketing

 

Povjerenje-preduslov-za-uspješan-mrežni-marketing!

 

Šta je povjerenje i kako se manifestuje?

Povjerenje se može definisati kao očekivanje neke osobe da će druga osoba svoje buduće akcije oblikovati u okviru zajedničkih vrijednosti između njih, uzimajući ih istinitim, bez potrebe da se te akcije prethodno provjeravaju. Da bi se to dogodilo, tj. da bi jedan odnos između nekih do juče nepoznatih lica postao odnos sa povjerenjem, potrebno je mnogo vremena, dokazivanja i truda sa obadvije strane. U nastavku teksta pročitajte šta znači kada kažemo da je povjerenje – preduslov za uspješan mrežni marketing.

Kakve veze ima povjerenje sa mrežnim marketingom?

Pa naravno da ima!  Sigurno vam se mnogo puta dogodilo da uđete u trgovinu u kojoj često kupujete, vidite neki proizvod na polici, zatražite ga od prodavca sa namjerom da ga kupite, a on vam tiho kaže: “Nije to za vas, imam nešto bolje“.
O čemu se tu radi i zašto je prodavac reagovao na taj način? Zašto vam jednostavno nije prodao robu koju ste sami zatražili i za koju ste se sami odlučili bez njegovog uticaja?

U ovom slučaju riječ je o povjerenju koje prodavac ne želi da izgubi kod vas kao kupca. Poznavajući vas, prodavac je procijenio da vi ne kupujete taj kvalitet robe i ne želi da sutra kažete kako vam je prodao nešto manje kvalitetno. On jednostavno ne želi da vi izgubite povjerenje u njega, jer su posljedice strašne.

Zašto baš vas da poštedi? Pa zato jer ste vi njegova redovna mušterija, njegov kupac koji skoro svaki dan kod njega nešto kupi i koji to radi upravo zbog vjere u njega da mu neće „prodati“ nešto nekvalitetno ili sumnjivog kvaliteta.

A da li su do tog odnosa prodavac i kupac došli preko noći? Pa nisu, naravno!  Kupac je vremenom i svakodnevnim pojavljivanjem pokazao da vjeruje prodavcu, da je siguran u njegove proizvode koje prodaje kao i u odnos koji prodavac pokazuje prema njemu što je na kraju rezultiralo onom tihom rečenicom „Nije to za Vas, imam nešto bolje“.

Upravo tako je i u mrežnom marketingu!

Taj odnos povjerenja mora da bude i između vas koji nudite nešto kao svoj proizvod ili uslugu na Internetu i budućih klijenata ili kupaca koji će vas posjećivati i nešto kupiti, ne zato što imate lijepe oči, već zato što će vjerovati da upravo vi imate ono što njima treba, što je to nešto provjereno i pouzdano i što će sa vama imati najmanju mogućnost za neuspjeh. Povjerenje se teško stiče, a vrlo lako gubi. To trebate stalno imati na umu, naročito ako se bavite Internet marketingom. S obzirom da je povjerenje zajednička kategorija i za vas kao budućeg prodavca ali i za kupca, ako se jednom izgubi, veoma ga je teško ponovo uspostavit, naročito danas gdje na svakom koraku neko nešto nudi. Pođite od sebe, pa zašto bi ponovo rizikovali da vas neko prevati kad je tu oko vas toliko novih ponuda kojima se samo trebate okrenuti.

Ono što ne bi željeli da se vama dogodi, nemojte činiti drugima. Nemojte ih dovoditi u zabludu lažnim obećanjima za proizvode koje prodajete ili nudite jer na taj način nećete daleko stići. Morate bit iskreni i na pravi i objektivan način potencijalnim kupcima predstavit svoj proizvod ili uslugu. Samo tako će vam se oni ponovo vraćati i samo tako možete graditi i izgraditi odnos povjerenja koji je vrlo važan preduslov za uspješan mrežni marketing.

Ako Vam je ovaj tekst bio koristan, iskoristite SHARE ili LIKE ikonu da to pokažete!

H V A L A!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *