Pisanje u službi mobilnih korisnika

 

Pisanje-u-službi-mobilnih-korisnika

Dugački tekstovi su prošlost!

Da, dugački tekstovi su prošlost! Strategija internet marketinga se mijenja iz godine u godinu. Ono što je prije par godina bilo pravilo, danas je gubitak vremena i novca. Korisnici interneta sve manje čitaju a sve više gledaju slike i video zapise. Došlo neko čudno doba! Ako posjetiocu niste privukli pažnju za 5 do 7 sekundi, ćaoo, odlazi dalje. Kako privući pažnju ogromnom broju korisnika interneta koji su na mobilnim uređajima tipa telefona, tableta, itd. Desktop korisnici računara ne da su u stagnaciji, već su u strmoglavom padu. U narednim redovima možete pročitati kako treba da izgleda pisanje u službi mobilnih korisnika.

Na sceni je vrijeme gdje imamo migraciju korisnika sa klasičnih i laptop računara na mobilne telefone i to od djece i omladine pa do onih preko 60 godina starosti. Kad sve to znamo, proizilazi zaključak da se moramo okrenuti novom načinu izražavanja a naročito u domenu pisanja tekstova i na nov način privući pažnju korisnika interneta i pridobiti ih da budu naši kupci ili korisnici usluga.

Kako se ponaša mobilni korisnik interneta?

mobilni-korisnik-interneta-rad-na-netu

– Mobilni korisnik interneta pregleda stranice na manjem ekranu zbog čega ne želi da čita duge tekstove koji su smješteni u nekoliko telefonskih ekrana. Jednostavno to nije praktično!

– Pored toga on najčešće koristi internet u pokretu, u kratkoj pauzi nekog rada ili posla u trajanju od minut ili nekoliko minuta vremena.

– U svakoj prilici u svakodnevnom životu, kod kuće, na ulici, u restoranu, u školi, na poslu, dok čeka u redu da bi završio neki posao, dok čeka javni prevoz, itd., mobilni korisnik je preko telefona ili nekog drugog mobilnog uređaja u intenzivnom kontaktu sa internetom.

– Dokazano je da je za mobilne uređaje najpodesniji sadržaj u obliku slike, videa ili infografike (vizuelno predstavljanje informacija, podataka ili znanja).

– Telefon ili tablet je uvijek sa nama i lako se koristi u odnosu na laptop. Zbog toga, sadržaj sa interneta nam je vrlo lako i brzo dostupan u svakoj situaciji.

– Čak i kada nemamo poziva ili zvučnih signala da nam je stigla poruka, mi vrlo često u toku dana uzimamo telefon i gledamo da nije nešto stiglo. Polako ali sigurno stvara se zavisnost između nas i mobilnog uređaja, može se reći postaje fiziološka potreba.

– Pažnja korisnika mobilnog uređaja u odnosu na pažnju korisnika desktop računara je 100% fokusirana na sadržaj.  Ovo zato što na mobilnim uređajima nema mogućnosti da vam reklame ili iskačući prozori i baneri skrenu pažnju.

– Mobilni telefon se vrlo jednostavno koristi i za to vam je potrebna samo jedna slobodna ruka. Za mnoge je on poslednja stvar koju ostavljaju prije spavanja.

Ipak, čitaju se i dugački tekstovi

citanje-rad-na-netu

Ovo prije svega jer čitaoci smatraju da je duži tekst vrijedniji i da može pružiti više korisnih podataka ili informacija. Takođe, tip i vrsta naslova su ključni okidači za čitanje dugačikih tekstova.  Čak i ako nemaju vremena da ga odmah pročitaju, mobilni korisnici će se vraćati dugačkom tekstu ako im on pruža odgovore na njihove probleme. Opet se vraćamo na osnove pisanja koje kažu da je sadržaj i kvalitet teksta magnet koji privlači čitaoce.

Postoje istraživanja koja kažu da su zanimljivi i korisni sadržaji koji su imali preko 6000 riječi ili oko 35000 znakova, privukli preko 1.6 miliona čitalaca od kojih su 47% bili korisnici mobilnih uređaja. Korisnici destop računara su jedan takav tekst pročitali za desetak minuta, dok je mobilnim korisnicima bilo potrebno i tridesetak minuta. Možete misliti koliku korist je imao članak za čitaoce. Riječ je o naslovu: „Zašto sam kupio kuću u Detroitu za $500?“.

Izgled teksta za mobilne uređaje

Već je poznato da je „najtoplije mjesto“ na ekranu ili stranici,  gornji lijevi ugao. Kad kažem „najtoplije mjesto“, mislim na mjesto koje se prvo uočava kada otvorimo neku web stranicu na desktop računaru. Odatle sve kreće i oči odatle počinju skenirati sadržaj i to u obliku latiničnog slova „F“.

Međutim, kada korisnik čita tekst sa mobilnog uređaja čiji je ekran prilično mali, toplo mjesto je cijeli ekran, tj, cijela stranica. Može se reći da je prvo što se uočava, centar ili sredina ekrana. Za razliku od desktop računara ovdje je toplo mjesto centar ekrana a ne njegova gornja lijeva strana!

Ovo je i ključno saznanje za dizajnere oglasa ili tekstova koji treba da nešto prodaju. Pisci tekstova ovo takođe trebaju uzeti u obzir. Kad korisnik mobilnog uređaja otvori stranicu, on prvo gleda u centar ekrana.

Mobilni korisnici žele da čitaju koncizne i konkretne sadržaje. Tekstovi za njih i njihove uređaje moraju biti savjesno kreirani, sadržajani, jasani i krataki. Ako se čitalac ne „zalijepi“ za tekst zbog naslova ili zbog prvih nekoliko rečenica, nepovratno odlazi. To treba uzeti u obzir prilikom pisanja ili kreiranja reklama.

U novoj eri, gdje polagano ali sigurno dominiraju mobilni korisnici, prirodna selekcija je neminovna. Preživjeće i visoko se podignuti na pretraživačima samo korisni, zanimljivi, istiniti, unikatni i upotrebljivi tekstovi.

Važno!     

mobilni-korisnici-rad-na-netu

Pišite kratke pasuse. Pasus ili stav je osnovni strukturalni elemenat teksta. Mobilnom korisniku je daleko lakše čitati tekst koji je podijeljen na više pasusa nego isti takav tekst bez  ijednog pasusa. Kratki pasusi od 3-5 redova pomažu čitaocu da se lakše kreće kroz tekst, naročito u situaciji kada nema mnogo vremena za čitanje. Iz istog razloga dobro prolaze i tekstovi u kojima se nešto taksativno nabraja, poredano jedno ispod drugog. O pravilnom pisanju članaka za web sajt ili blog pročitajte ovdje.

Kratki naslovi. Naslovi od nekoliko riječi su savršeni za mobilne uređaje. Možda je ponekad teško napisati tako kratak naslov, ali morate znati da se dugački naslovi protežu na nekoliko redova ili cijeli ekran mobilnog uređaja prilikom čega sprečavaju korisnika da pročita tekst,  što ih čini nepreglednim i neupotrebljivim. Takođe, morate obratiti pažnju na veličinu fonta u naslovu jer veliki font pravi problem kao i dugačak tekst naslova.

Izbjegavajte nepotrebne video zapise i slike. Slike zauzimaju veći dio ekrana mobilnog uređaja prilikom čega zaklanjaju tekst. Ako je vaš cilj da privučete pažnju čitaoca sadržajem teksta koji je možda  zanimljiv i koristan, a na prvu stranicu postavite sliku, onda ste napravili grešku jer prvo što posjetilac vidi jeste fotografija. Na ovaj način slika odvlači pažnju, umjesto da je privuče. Još ako slika nije u kontekstu teksta gdje ona pokazuje jedno a tekst je o nečemu sasvim drugom, onda ste na pravom putu da zauvijek izgubite jednog čitaoca. Ako je već morate postaviti onda svakako neka bude manja i neka bude negdje ispod nekoliko prvih pasusa.

Tradicionalni princip da slika ili video povećavaju vrijednost teksta, kod mobilnih korisnika ne pije vode i može biti kontraproduktivan. Ako pišete tekst, neka to bude tekst, ako nešto pokušavate reći putem video sadržaja, neka to bude samo video sadržaj.

Infografika je priča za sebe. Grafikoni se vrlo teško čitaju sa malih ekrana. Ako i uspijete da napravite infografiku koja će se lako vidjeti sa ekrana mobilnog uređaja, onda je to  grafika koja pokazuje malo informacija i možda bi bilo lakše i upotrebljivije da ste te podatke prikazali u obliku brojeva na nekoj listi.

Za kraj

Vrlo je važno da se na vrijeme prilagodite sa pisanjem i kreiranjem sadržaja za mobilne korisnike kojih je svakim danom sve više i više. To je ogromna masa internet korisnika koji mogu biti vaši posjetioci, klijenti ili kupci. Još danas počnite kreirati sadržaje za njih jer će se iz dana u dan ta masa samo povećavati. Zašto ne iskoristiti taj potencijal!?

rad-na-netu-kraj

Fotografije: https://pixabay.com/

 

Ako Vam je ovaj tekst bio koristan, iskoristite SHARE, LIKE ili neku drugu ikonu sa lijeve strane da to pokažete!

H V A L A!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *