Panda i Pingvin čuvari reda na Googlu

Panda i pingvin

Prvo Panda pa Pingvin!

 

Šta zapravo znači kad kažem Panda i Pingvin čuvari reda na Googlu? Ko su oni, šta ili koga čuvaju i zbog čega?

Google Panda je kodno ime za Googlov algoritam koji se pojavio već daleke 2011. godine koji  ima za cilj da napravi razliku između stranica nižeg i višeg kvaliteta, te da ih na osnovu toga i rangira u rezultatima svojih pretraga. Naziv „Panda“ je dobio po imenu  Googlovog inženjera koji je radio na razvoju algoritma, Navnet Panda. Ova promjena, preko noći je uticala na poziciju više od 40% svih rezultata pretraživanja na Googlu.

U samo jednom trenutku na površinu su isplivali sajtovi koji su prema Pandinom algoritmu bili korisniji za čitaoce, originalniji i upotrebljiviji. To je bio šok za one koji su do juče bili u samom vrhu pretraga! Mnogi su pali, u najboljem slučaju, na dno prve stranice a mnoštvo sajtova je završilo na trećoj, petoj ili desetoj stranici pretraga. Vlasnici sajtova su ostali u nevjerici i dilemi, šta i kako dalje raditi. U prvom momentu, veliki broj njih nije ni bilo svjesno da su kažnjeni od strane Googla.

Google Pingvin je dalje napravio dar-mar u rezultatima pretraga. Kao i Panda, „Pingvin“ je kodno ime za Googlov algoritam koji se pojavio 2012. godine i čiji je zadatak da sprečava pojavu spamerskih stranica u rezultatima pretrage, kao i vještačko rangiranje web stranica na pretraživaču manipulacijom sa  linkovima koji upućuju na stranicu (vještački linkovi), čime provodi oštru politiku Googla u vezi uputstava za kvalitet stranica. Opet je nastao šok i haos za sve one koji su na razne načine pokušavali da na uštrb kvaliteta i originalnosti dobiju što bolju poziciju na pretragama.

Šta kaže Panda a šta Pingvin?    šta-kaže-panda-a-šta-pingvin

Prije Pande, vaš sajt je mogao da dobije visok rang i samo zato što je u jednom dijelu imao dobar sadržaj prema Googlovoj ocjeni. Pojavom Pande to se promijenilo. Suština Panda kazne ogleda se u tome da ukoliko imate samo u jednom dijelu sajta loš kvalitet, cijeli sajt trpi kaznu i dobija niži rang ili poziciju. Vremenom se Panda algoritam toliko infiltrirao u svakodnevnicu algoritama i indeksa Googla, jer se stalno obnavlja i stalno se izbacuju nove verzije,  tako da ga je vrlo teško prepoznati kao uzrok pada ranga nekog sajta.

Jedini način da izbjegnete Pandine zamke jeste da imate unikatan, jedinstven sadržaj, tj. sadržaj koji nije dupliran, koji kao takav ne potiče sa nekog URL-a i koji ima kvalitet za čitaoce (tekst, slike, video, linkovi). Morate praviti sadržaj koji služi čitaocima a ne pretraživačima!

Pingvin-rad-na-netu

Google Pingvin je imao zadatak da identifikuje spamerske sajtove i objave i da ih kao takve skine sa vrha pratraga. U izvornom obliku, Google Pingvin je pod spamom podrazumjevao i preveliku upotrebu ključnih riječi u tekstu, zatim skrivene linkove kao i stranice sa nevidljivim tekstom, koje su pravljene sve u cilju zavaravanja Google robota i dobijanja bolje pozicije ili ranga na pretraživaču.

Kad je u pitanju mogućnost izbjegavanja Pingvinovih zamki, važi isto pravilo kao  i za Pandu. Samo unikatan i koristan sadržaj vas može zaštititi od  kazne i rangiranja na niži nivo!

Šta da se radi?

Kako je već i navedeno, jedini način da se izbjegnu Pandine i Pingvninove zamke jeste da imate unikatan ili jedinstven sadržaj na svojoj web stranici ili blogu, koji ima kvalitet za čitaoce bilo da je on u obliku teksta, slike, videa ili nekog linka. Ukoliko se u svom sadržaju vežete za neki spoljni link, onda taj link mora da pojasni ili dopuni sadržaj vaše stranice, u suprotnom rizikujete kaznu. Sadržaj mora biti kreiran za čitaoce ili gledaoce a ne za robote koji prave rang listu na pretraživaču.

Svaki pokušaj kreiranja takvog sadržaja koji nema vrijednost i originalnost, u startu je osuđen na neuspjeh. Što prije shvatite da robote više  nije moguće zavarati, to bolje za vas. Stavite se u njihovu ulogu. Da li vam se više sviđa da pročitate nešto novo i poučno ili da čitate nepovezane riječi koje nemaju nikakvog smisla niti značaja?

Da li volite ili ne volite Pandu i Pingvina zavisi samo od toga kako se odnosite prema sebi i drugima. Ukoliko radite unikatne, korisne, zanimljive, upotrebljive stranice i sadržaje, onda ste u grupi onih koja ih voli, u suprotnom ih mrzite! U svakom slučaju ne morate mnogo da brinete jer tu su Panda i Pingvin čuvari reda na Googlu!

Ako Vam je ovaj tekst bio koristan, iskoristite SHARE, LIKE ili neku drugu ikonu sa lijeve strane da to pokažete!

H V A L A!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *