Naslov-magnet-za-publiku

 

Naslov – magnet za čitaoce

 

Od 0 – 100.000 pregleda dnevno za deset dana“, „Kako zaradit novac?“, „Kako da budete prvi u svom poslu?“, korisni savjeti za ovo, korisni savjeti za ono, kako ovo, kako ono, itd, itd…

Sve gore navedeno su naslovi članaka ili tekstova kojima malo ko može odoliti, pročitati ih i ne zadržati se da bi saznali o čemu se radi. Ono što im je zajedničko je provokativan, zanimljiv i originalan naziv koji u par riječi nagovještava rješenje nečijeg problema. Zbog par riječi vi ostajete privučeni, isprovocirani do te mjere da jednostavno „morate“ zaviriti malo dublje u tekst jer naslov mnogo obećava. U ovom slučaju bukvalo, naslov postaje, magnet za čitaoce.

Njegovo veličanstvo – Naslov!

Naslov predstavlja prvu i jedinu šansu da privučemo pažnju čitaoca. Članak koji smo napisali može biti odličan sa puno korisnih savjeta i konkretnih prijedloga i rješenja, ali ako iznad njega nije odgovarajući naslov, teško da će ga čitaoci pronaći i pročitati. Kako izgleda dobar naslov i šta je zapravo dobar naslov? Nema prave i univerzalne  definicije naslova, ali jedno je sigurno, dobar naslov mora biti u vezi sa temom koja se obrađuje i u vezi sa tekstom iznad kojeg je napisan. Sve ostalo je promašen ili rizičan naslov koji može donijeti više štete nego  koristi.

Dobar naslov je pitanje života i smrti u internet marketingu. Internet je postao kotao u kome sve ključa, vri od informacija, tekstova, slika, tako da imate vrlo malo vremena da privučete nečiju pažnju. Naslov nekog teksta ili članka je ono prvo što vidimo kad listamo rezultate pretraživača i što nam u nekoliko riječi kaže šta možemo očekivati u nastavku teksta. Dobar naslov uvijek „goni“ na akciju, a to je zadržavanje i čitanje ponuđenog. Ukoliko u pravom odabiru naslova ili podnaslova koji se vide na letimičan pogled ne uspijete zadržati pažnju čitalaca, oni će otići i vjerovatno ste ih  izgubili za sva vremena.

Takođe, stereotipan i dosadan naslov koji se može pročitati na sve strane, može degradirati tekst koji je ispod njega u smislu da ga niko i ne pročita iako je možda i vrlo koristan i zanimljiv.

Šta kad je naslov „bum“ a sadržaj „bljak“?

E to se ne oprašta! Ukoliko zanimljiv i privlačan naslov ne bude opravdan u daljem tekstu, tad imate veću štetu nego korist. Šteta se ogleda u tome da će svaki naredni dobar naslov od vas kao pisca tekstova za određene teme biti ignorisan i zaobiđen u širokom luku, bez obzira što ćete možda imati i odlične tekstve. Čitaoci su naročito osjetljivi u situaciji kad im naslov daje lažnu nadu o sadržaju članka. To je i razumljivo s obzirom na činjenicu da niko ne voli da ga neko vuče za nos. To može proći jednom, eventualno dva puta i nikad više.

naslov-bum-sadržaj-bljak-rad-na-netu

Na društvenim mrežama postalo je sasvim normalno postavit naslov ili fotografiju koji nemaju blage veze sa onim što slijedi iza njih. Katastrofa! Ne znam čemu se nadaju oni koji to rade, koji im je cilj i šta očekuju u budućnosti od svojih objava ili tekstova? Po mom mišljenju mogu očekivati „jedno veeliko ništa“ i samo prezir od onih koje su na taj način prevarili.

Kako treba da izgleda naslov?

Ne postoje univerzalna pravila za izgled i formu naslova ali postoje „neka“ koja vam mogu biti od koristi i kojih se svakako treba pridržavati da bi postigli da imate naslovmagnet za čitaoce.

Naslov treba da opravda ono što je obećao   

Prednosti-webinara-rad-na-netu

Ako nije tako, vi imate ozbiljan problem! To se zove i prevara. Možete me jednom prevariti, ako ste žena, možda dva puta (veći stepena tolerancije), ali više sigurno ne. Naslov koji nije opravdan tekstom je siguran način da izgubite čitaoce.

Ljubav na prvi pogled

Možda vi imate tekst koji se mnogo ne razlikuje od stotine hiljada sličnih tekstova ali ono što će svakako privući čitaoce je originalnost naslova i njegova upadljivost. Naslov treba jasno da definiše temu koja se obrađuje, tako da je na prvi pogled čitaocu jasno šta može očekivati u nastavku teksta.

Čarobne riječi

772-pravila-govora-i-pisanja

Naslov je neodoljiv i jednostavno vas „goni“ na akciju da kliknete na njega i vidite o čemu se radi ako u sebi sadrži riječi „odmah“, „još danas“, „akcija u toku“, „savjet“ za ovo ili ono, „zaradite bonus“, „kako“, „zašto“, itd….

Naslov u obliku pitanja

Ako se u naslovu nešto pitate, postavljate pitanje, logično bi bilo da u nastavku teksta slijedi i odgovor na to pitanje. Ako nije tako, onda slijedi razočarenje, a dalje zna se šta vam slijedi, gubitak još jednog čitaoca.

Moguća korist

Ako se iz naslova teksta ne može očekivati neka korist, nemojte očekivati da će neko i pročitati takav članak. Danas u doba interneta i brzog načina života, ukoliko potencijalni čitaoc iz samog naslova ne prepozna eventualnu korist koju može imati ako pročita i cijeli tekst, vjerujte da se neće obazirati na napisane redove ispod naslova bez obzira koliko su mu možda i korisni.

Naslov u obliku brojki

Naslov-u-obliku-brojki

Specifičan detalj u naslovu kao što su brojke privlače dodatnu pažnju čitaoca i već unaprijed obećavaju konkretno rješenje problema. Npr. “5 savjeta za …..”, “10 tehnika kako….”, “100 savjeta kako živjeti kvalitetniji život”, itd. Brojke u naslovu mogu učiniti vaš sadržaj više relavantim i originalnijim što dovodi do “obaveznog čitanja teksta”.

Na kraju

Nemojte žuriti sa naslovom. Napišite ga na početku ili kraju, nije važno, samo nemojte žuriti. Kreirajte ga tako da bude magnet koji privlači čitaoce ali imajte na umu da magneti mogu pored privlačenja i da se odbijaju. Na kraju krajeva,  bilo koja akcija korisnika uvijek počinje sa naslovom.

Fotografije: https://pixabay.com/

 

 

Ako Vam je ovaj tekst bio koristan, iskoristite SHARE, LIKE ili neku drugu ikonu sa lijeve strane da to pokažete!

H V A L A!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *