Napiši svoj vodič za kupovinu

napisi-svoj-vodic-za-kupovinu

U ovom tekstu biće govora o kreiranju vodiča za predstavljanje nekog proizvoda ili grupe proizvoda ili usluga, te smjernicama kako napisati opis, kako predstaviti potencijalnim kupcima neki proizvod, da bi na kraju oni donijeli jedinu odluku koja odgovara vama kao prodavcima, a to je kupovina.

Vodič kao tekstualni članak sa ili bez fotografija i ilustracija, pomaže potencijalnim kupcima da riješe neke svoje nedoumice i dileme, te  im na pravi način predstavlja proizvod, njegovu cijenu, radne uslove, dizajn i pouzdanost u radu, kako bi oni imali pravu sliku o onome što im se nudi i na osnovu toga donijeli  pravu odluku. Čitajte dalje i saznajte kako da napišete svoj vodić za kupovinu.

Kome je vodič potreban?

kome-je-vodic-potreban

Vodič, kao publikacija, je potreban prije svega finansijskim kompanijama kao što su banke, osiguravajuća društva, brokerske kuće, zatim trgovačkim kućama, firmama koje posluju u sektoru turizma i hotelijerstva, kao i manjim preduzetnicima koji se bave proizvodnjom i koji se preko vodiča žele približiti kupcima. Ukratko, vodič je potreban svima koji nude proizvode ili usluge na tržištu.

Šta je važno kod izrade vodiča?

     1. Tekst i ilustracije moraju biti na zavidnom nivou

Prije svega, da li vam publika postavlja mnogo pitanja u vezi vašeg proizvoda ili usluge? Ako je odgovor „DA“, onda eto prilike da u nekom budućem vodiču odgovorite na njih i samim tim dobijete kvalitetan sadržaj. Odgovori kroz vodič rješavaju dileme potencijalnih kupaca i samim tim ih približavaju odluci o kupovini.

Potrudite se da odgovori budu jasni, kratki i konkretni, te da publika dobije jasnu sliku o onome što namjerava kupiti. Fotografije koje želite postaviti u vodič, neka budu originalne i neka jasno pokazuju ono o čemu pišete. Slika govori više od hiljadu riječi!

    2. Koristite metodu „korak po korak“

koristite-metodu-korak-po-korak

Neka vam ne bude teško i dosadno da pojedine, naročito tehničke proizvode, opišete metodom „korak po korak“, od uključenja do završnog podešavanja i korištenja. Samo u tom slučaju čak i oni manje upućeni mogu se nositi sa problemom i mnogo lakše se opredijeliti da kupe upravo vaš proizvod.

    3.Budite objektivni i iskreni

Osnovna karakteristika dobrog vodiča je objektivnost i nepristrasnost. Svrha vodiča nije promocija proizvoda ili usluga, nego njihovo objektivno i potpuno prikazivanje, kako bi potencijalni kupci imali što potpuniju sliku o proizvodu ili grupi proizvoda ili usluga.

     4. Predstavite što više podataka

predstavite-sto-vise-podataka

Karakteristike dobrog vodiča su obilje činjenica kojim se opisuje neki proizvod ili usluga, kao što su: njihova upotrebna vrijednost, raspon cijena sličnih proizvoda ili usluga na tržištu, tačan opis veličine i težine nekog proizvoda, broj kupaca za neki period koji su već kupili takav proizvod ili koji su koristili neku uslugu, itd. Ukratko, što je više podataka o nekom proizvodu, potencijalni kupci imaju jasniju sliku o predmetu kupovine, zbog čega brže donose odluku o kupovini.

     5. Poređenje sa sličnim ili istim proizvodima

poredenje-sa-istim-ili-slicnim-proizvodima

Važno: svrha vodiča je da omogući kupcima da naprave pravi izbor, te da donesu pravu odluku i da kupe upravo vaš proizvod ili uslugu ukoliko zadovoljava njihovu potrebu. Zato je vrlo važno istaknuti i proizvode drugih proizvođača sa rasponom cijena i kvalitete, naravno potpuno objektivno, kako bi se kupci odlučili za proizvode ili usluge koji im za najmanje novca pružaju najbolji kvalitet.

     6. Prednosti i mane robe ili usluge

Ako u vodiču nisu naznačene prednosti i mane robe u odnosu na konkurenciju, teško da se može govoriti o objektivnosti. Jasno naznačene mane ili slabosti robe govore o vašoj iskrenosti i želji da dobijete povjerenje kupca, što može biti i presudan momenat u njegovom razmišljanju o kupovini. Na kraju krajeva ne postoji idealan proizvod bez mana. Zato, dobićete povjerenje kupca ako mu naglasite manu i moguću slabost. Ako on to sam otkrije kroz korištenje proizvoda, zauvijek ste ga izgubili.

     7. Obavezno postavite i fotografije

obavezno-postavite-i-fotografije

Slika govori više od hiljadu riječi. Treba li dalje objašnjavati? Da li bi ikad kupili proizvod na osnovu praznih priča bez ijednog pogleda da vidite kako izgleda? Dakle, postavite što više slika koje pokazuju proizvod iz različitih uglova koje jasno pokazuju njegov kvalitet i daju ideju kako da se upotrijebi.

Za kraj

U ovom tekstu Napiši svoj vodić za kupovinu, su samo neke od ideja koje vam mogu pomoći pri izradi vodiča ili uputstva za upotrebu. Nadam se da će vam biti od koristi.

Fotografije: https://pixabay.com/

 

 

Ako Vam je ovaj tekst bio koristan, iskoristite SHARE, LIKE ili neku drugu ikonu sa lijeve strane da to pokažete!
H V A L A!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *