Kako pisat članak i sadržaj

za WEB sajt

 

radnanetu.com

 

Ako želite web sajt koji će privlačit svakog dana sve više i više posjetilaca, morate imati takav sadržaj koji će se po svom kvalitetu svakako isticati u odnosu na mnoštvo drugih njemu sličnih koji se „vrte“ na internetu.

Za pisanje dobrog članka koji će svakako privući pažnju posjetilaca veoma je važno držati balans između dijela koji mora bit pouča, zabavan, informativan, koristan ili upotrebljiv za čitaoce i ključnih riječi koje morate vrlo pametno birat kako bi vaši članci visoko kotirali na pretraživačima i kako bi ih po njima zainteresovani čitaoci lako pronašli u džungli članaka koji lebde po internetu. Između ova dva dijela svakako je mnogo važniji ovaj prvi, tj. kvalitetan sadržaj koji će čitaocu pružiti neko novo iskustvo, upotrebnu vrijednost, a ne sadržaj koji je pretrpan ključnim riječima koji praktično ništa ne pruža onome ko ga pročita. Kako to postići i kako pisat članak i sadržaj za web sajt?

Pretraživači se sve više koncipiraju na način da pronalaze kvalitetno pisanje i da ga nagrađuju postavljanjem na prve stranice pretrage čime kažnjavaju ove druge smještajući ih daleko od njih. Ovo svakako ne znači da ne treba koristiti ključne riječi kroz tekst, ali treba bit vrlo oprezan jer su one i dalje vrlo važne prilikom optimizacije za pretraživače. Nema nikakve svrhe a ni koristi ako se vaš članak pojavi na prvom mjestu prve stranice nekog pretraživača, ako čitalac napusti tu stranicu za nekoliko sekundi uvidjevši koliko je članak loše napisan i praktično neupotrebljiv.

Pravila pisanja          772-pravila-pisanja

Evo nekoliko pravila kojih se trebate pridržavat ukolko želite da pišete za neku web stranicu:

Zlatna sredina – nemojte pisati suviše stručnim jezikom, osim ako se ne radi o tekstu namjenjenom stručnoj publikaciji. Koliko god je moguće, prilagodite tekst širokom krugu čitalaca, ali svakako ne toliko kao da se obraćate djeci iz prvog razreda osnovne škole. Posjetilac mora da shvati o čemu se govori u tekstu, jer ako nije tako, on brzo napušta tu stranicu i sigurno se više nikad ne vraća na nju. Vi mu u tekstu morate dati neku vrijednost zbog koje će vam se ponovo vraćati.

Osnovna pravila pravopisa i formata teksta – naslov, podnaslov, paragrafi, znakovi interpunkcije. Omogućite čitaocima da letimičnim pregledom teksta preko naslova i podnaslova shvate o čemu se radi u tekstu i da im na taj način zadržite pažnju kako bi pročitali cijeli članak. Naslov i podnaslovi svakako trebaju bit zanimljivi i provokativni kako bi se posjetilac „natjerao“ da sve pročita. Takođe, obratite pažnju na pravilno pisanje i korištenje znakova interpunkcije, jer ima čitaoca koji ne trpe takve propuste. Zato, prije objavljivanja teksta, prekontrolišite ga nekoliko puta da vam se ne bi dogodilo da gubite čitaoce zbog „nepismenosti“.

Uvijek pišite o onom što može bit korisno čitaocu – ukoliko ne znate šta je to korisno, stavite se u ulogu čitaoca. Šta bi vi voljeli da pročitate, koje su to informacije, savjeti ili iskustva. To što vi imate mnogo znanja ili iskustva iz raznih sfera života, ne znači da ih ima i druga strana. Ono što je vama svakodnevnica ili sasvim obična stvar, za nekog može bit „otkriće Amerike“. Ne kažem da trebate pisat o otkriću kišobrana ili tople vode, ali svakako na internetu je mnogo onih koji su sa manje životnog ili profesionalnog iskustva i kojima će vaše iskustvo i znanje bit od koristi. I eto vjernih čitaoca!

Zaključak

Uvijek pišite zanimljive i korisne članke ne obraćajući mnogo pažnje na ključne riječi. Na kraju, kad napišete članak, možete pogledati gdje da ubacite neke ključne riječi, no, nemojte im robovat. Ključne riječi nikako ne smiju da vam naruše strukturu, temu i sadržaj teksta.

Još jednom prije objavljivanja kontrolišite pravopis i gramatiku jer napisani članak govori o vama i nemojte dozvoliti da zbog još malo uloženog vremena neko stekne pogrešnu sliku o vašim mogućnostima i znanju. Pored toga ćete vrlo vjerovatno pronaći još poneko mjesto gdje se može ubacit neka ključna riječ bez opasnosti da se naruši sadržaj teksta. Eto, tako treba pisati članak i sadržaj za web sajt.

Ako Vam je ovaj tekst bio koristan, iskoristite SHARE, LIKE ili neku drugu ikonu sa lijeve strane da to pokažete!

H V A L A!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *