Kako pametno koristiti pop-up prozor

 kako-pravilno-koristiti-pop-up-prozor

Već odavno je poznato da internet marketing direktno zavisi od broja publike koja posjećuje vašu web stranicu na kojoj prodajete robe ili nudite usluge. Što je veća posjeta i veći saobraćaj prema vašoj stranici, veće su šanse za prodaju. Isto tako, mnogima od vas je poznato da su vrlo iritirajući i dosadni mnogobrojni programi koji služe za prikupljanje e-mail adresa koje će se kasnije upotrijebiti za promociju nekog materijala, koji u nekoj mjeri mogu proizvesti i kontra efekte.

Oni koji se duže bave internet marketingom i prodajom na netu već znaju kako pametno koristiti pop-up prozor. Ako tek ulazite u te vode, pročitajte ovaj članak, da se ne bi našli između dvije vatre: potrebni su vam novi klijenti i na neki način ih morate stimulisati da ostave svoje podatke da bi im poslije nešto ponudili, a sa druge strane, ne smijete im dosađivati sa kojekakvim iskačućim prozorima za registraciju, koji će ih prije ili kasnije otjerati sa stranice. Pitanje je: kako riješiti ovu situaciju?

Bumm u obliku pop-up prozora!

boom-u-obliku-pop-up-prozora

Danas su korisnici interneta  pod stalnim bombardovanjem od strane kojekakvih oglasa. To je postalo vrlo naporno i dosadno. Tražeći načine da se zaštite, mnogi koriste programe koji sprečavaju te nekontrolisane iskačuće prozore u kojima se nešto oglašava ili u  kojima se nude samo „ekskluzivne informacije“ kao protiv uslugu za  e-mail. Čitaoci su već prilično postali imuni na tu vrstu obavještenja, tako da skoro i ne primjećuju iskačuće banere koji prekrivaju i trećinu stranice.

Sa tačke internet marketinga to nije dobra vijest. Ovo kažem zato što ni vaš pop-up prozor neće biti izuzetak od gore navedenog ponašanja publike. Naročito ako se pojavljuje na početku, u prvih desetak sekundi, kada posjetilac počne da čita tekst na vašoj stranici. BUMM u obliku pop-up prozora ispred njegovih očiju djeluje kao šok bomba zbog koje napušta stranicu jer smatra da je to nepristojno ponašanje.

Nasmijana-prodavačica

Pođite od sebe. Šta vi više volite? Otići u market i opušteno kupovati uz neku laganu muziku koja se čuje sa lokalnog ozvučenja ili ući u neku manju lokalnu trgovinu u kojoj vas dočekuje radoznali trgovac sa svojim velikim očima i neprestalno pita:“i šta želite još?“, i onako radoznalo i provokativno gleda prema vama dok vi razledate i pokušavate se sjetiti šta vam je potrebno? Konkretno ja, u prvom slučaju najčešće kupujem i ono što mi nije potrebno, a u drugom, što prije napustim trgovinu, osim ako nije u pitanju nasmijana i privlačna prodavačica, ali u svakom slučaju uz obavezni manjak onoga zbog čega sam došao.

Kako biti umjeren i dobiti novog klijenta?

kako-biti-umjeren-i-dobiti-novog-klijenta

Prije svega, imajte na umu da su iskačući prozori koji se pojavljuju na samom početku pregledanja stranice veoma iritantni i često dovode do malih efekata. To mnogi smatraju nekulturnim. U daljem tekstu pokušaću navesti ono što je poželjno i što dovodi do rezultata.

1. Prikažite pop-up prozor na kraju stranice

Već sam rekao da nije pametno pop-up prozor aktivirati odmah na početku kada neko otvori vašu web stranicu. Tempirajte vrijeme za aktiviranje pop-up prozora tako da ono otprilike odgovara vremenu koje je potrebno da solidan čitalac pročita sadržaj na stranici, te da mu se prozor prikaže negdje pred kraj stranice. Ovo je moguće izvesti ukoliko svaka vaša stranica ima približno istu količinu sadržaja, u suprotnom prozor će se pojavljivati prerano ili prekasno. U svakom slučaju, bolje je da se pop-up pojavi kasnije nego suviše rano. Ako vaš sajt radi na WordPress platformi, rješenje je WP Subscribe Pro, nije besplatan ali je efikasan. Prozor se pojavljuje na kraju,  u momentu kada posjetilac pregleda sadrža.

2. Pokažite pop-up prozor kada posjetilac napusti stranicu

Za ovu akciju idealan je plugin OptinMonster, koji aktivira pop-up prozor u momentu kada vi pokušate zatvoriti stranicu na pretraživaču na kojoj ste nešto čitali. Sigurno da je ponuda na pretplatu na kraju čitanja pristojnija u odnosu na onu koja se nudi na samom početku teksta, gdje posjetilac nema pojma šta mu se nudi i na šta pristaje.

3. Pop-up prozor u momentu skrolovanja stranica za određeni procenat

Ovo je jedan od pristojnijih načina da pitate čitaoca da li želi da se pretplati na vaš bilten. Kada čitaoc skroluje stranicu do određenog nivoa koji ste prethodno podesili (60, 80, 90%), on će vidjeti pop-up prozor koji će mu ponuditi da se pretplati na vaša najnovija izdanja biltena. Ponuđeni prozor stoji na stranici do momenta zatvaranja od strane posjetioca. Obrazac ovog pop-up prozora možete preuzeti na SumoMe sajtu.

4. Koristite top bar

Ovaj zanimljivi alat uvijek je vidljiv, ne ometa čitanje i nema nerviranja zbog njega. Ako nemate neki drugi i HelloBar je sasvim zadovoljavajući.

5. Ponudite neki bonus za prijavu na bilten

ponudite-bonus-za-prijavu-na-bilten

Ovo može biti popust kupon, besplatan mjesec dana korišćenja nekog softvera ili usluge, pravo na besplatne konsultacije u određenom periodu, korisnu e-knjigu, itd. Ako nudite nešto vrijedno, posjetioci će vam oprostiti i iskakanje pop-up prozora na samom početku kada dođu na vašu stranicu.

6. Kreirajte jednu od stranica u formi pop-up prozora

Početne stranice svakog sajta su najposjećenije. Zašto to ne iskoristiti? Naročito u situaciji kada imate veliki saobraćaj i veliku posjetu na vašem sajtu. Ovo je naročito pogodno za blogove ali i za ostale vrste web stranica. Ne mora biti početna ali bi bilo poželjno da bude jedna od glavnih u meniju sa jasnom naznakom da je u pitanju prijava za bilten. Možete je nazvati: PRIJAVA, BILTEN, REGISTRACIJA, PRETPLATA, itd.

7. Pretplata u sidebar-u  pretplata-u-sidebaru

Sidebar ili bočna kolona stranice je takođe idealno mjesto za postavljanje obrazca za prijavu na bilten ili pretplatu. Ovo mjesto ne ometa korisnika kada pregleda stranicu, vidljivo je skoro cijelo vrijeme i obično se nalazi sa desene strane stranice. U svakom momentu je pristupačno i na dohvat oka i ruke, te ako imate zanimljiv sadržaj, sigurno će biti upotrijebljeno.

8. Statički oblik pretplate na kraju svakog članka

Ako je posjetilac pročitao vaš tekst ili post do kraja, sigurno mu je bio zanimljiv i koristan, zbog čega su i veće šanse da ispuni formu pretplate i da vas ubuduće prati. Statički oblik pretplate postavljen na kraju svakog posta, sasvim je dovoljan i pristojan da pozovete nekoga da se pretplati na vaše nove postove.

9. E-mail adrese sa društvenih mreža

e-mail-adresa-sa-drustvenih-mreza

Ovo možete napraviti pomoću aplikacije na WooBox-u  a postavite je na  FB stranicu (fan page), koja služi sa promociju vašeg web sajta ili bloga i koju posjećuju vaši pratioci, gdje će se moći prijaviti na bilten bez potrebe da odu na vaš sajt.

10. E-mail adrese sa kontakt forme za pitanja 

e-mail-sa-kontakt-forme-za-pitanja

Sigurno je da će vam vaši čitaoci s vremena na vrijeme poslati neku poruku u obliku pitanja, sugestije, kritike ili nekog drugog obavještenja preko kontakt forme, koja je obavezna za iole ozbiljne sajtove ili blogove. Iskoristite to i na neprimjetan i diskretan način dođite do novih pretplatnika.

Za kraj

Sve gore navedeno su samo ideje koje možete sprovesti u djelo i koje će vam siguran sam biti od koristi. Ove ideje za dobijanje nečijeg e-maila su svakako bolje, manje bolne, manje iritantne i manje dosadne od one da odmah tražite nečiji e-mail na početku u prvih desetak sekundi posjete na vašu stranicu, bez davanja mogućnosti posjetiocu da se uopšte upozna sa vašim sadržajem i temom koju obrađujete. Naročito bih istakao prijavu za pretplatu na mjestu top bara (gore na vrhu), sidebar-a (sa strane) i statički oblik pretplate na kraju svakog članka.

Fotografije: https://pixabay.com/

 

Ako Vam je ovaj tekst bio koristan, iskoristite SHARE, LIKE ili neku drugu ikonu sa lijeve strane da to pokažete!
H V A L A!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *