Kako-da-posjetilac-postane-kupac

 

Kako da posjetilac postane kupac

 

 

Šta je konverzija i kako se određuje?   

Ako se bavite internet prodajom ili uopšte internet marketingom, onda    već znate za pojam „konverzija“. Za one koji tek ulaze u svijet internet marketinga i online prodaje, da kažem, da je to odnos između broja posjetilaca i broja kupaca ili ako ne kupaca, onda onih koji su načinili neku akciju koja je od njih tražena prilikom posjete nekoj prodajnoj stranici i izražava se u procentima. To bukvalno i ne mora biti prodajna stranica, jer je to i stranica na kojoj se možete samo registrovati, učlaniti, dati svoj email zbog nekog benefita, nešto lajkati, itd. Uglavnom, to je bilo koja akcija koja se traži od posjetioca web stranice.

Kako se izračunava procenat konverzije? Ako je jednog dana sajt ili prodajnu stranicu posjetilo 250 ljudi, kojom prilikom je ciljanu akciju izvršilo 15 ljudi, onda je taj dan konverzija bila 6% (15×100:250 = 6). Praksa pokazuje da je taj procenat vrlo mali, negdje od 0,3-3%. Potrebno je mnogo truda i znanja da bi se procenat povećao. U narednim redovima sam pokušao objasniti kako da od slučajnog posjetioca dobijete sigurnog kupca, odnosno, kako da posjetilac postane kupac.

Nedostatak ciljane publike

Možete imati dnevno i hiljadu ili više pregleda a da konverzija bude blizu nule. O čemu se radi? Pa vrlo jednostavno. Vaš sajt ili prodajnu stranicu posjećuju slučajni prolaznici koje ne zanimaju vaši proizvodi. Uzrok toga, ako plaćate oglašavanje, je vjerovatno niža cijena koju vam ponudi neki od servisa uz uslov da niste naznačili usko ciljano određenu skupinu ljudi.

Primjer: prodajete pomagala za stara, bolesna i iznemogla lica uz pomoć plaćenog oglašavanja na FB ili nekoj drugoj društvenoj mreži.  Da bi vam pregled ili klik na stranicu bio jeftiniji, niste označili ciljanu publiku, tj. niste naveli starosnu granicu onih na koje ciljate. Naravno, biće na stotine ili hiljade mladih posjetilaca,  koji kad otvore stranicu, vide o čemu se radi i odmah je napuštaju. Broj posjeta raste ali bez efekta. Ako prilikom kreiranja oglasa navedete starosnu dob potencijalnih kupaca, takav oglas će se samo njima pojavljivati  prilikom čega imate i veće šanse da od posjetioca dobijete kupca.

Nemojte obećati pa …..     rad-na-netu-laganje

U oglasu obećajete kule i gradove, kad tamo, ništa. Kreiranjem oglasa za vašu prodajnu stranicu ili sajt postavljate takve slogane koji mnogo obećavaju u smislu, „besplatno“ ovo, ili ono. Otvaranjem stranice posjetioci vide da zapravo ništa nije besplatno i da se sve plaća. Šta se događa? Ponovo posjeta raste ali bez konkretnih rezultata. Niko ne voli kada ga „navlačite“ na prevaru i laži.

Kvalitetne slike privlače kupce     

fotografija-uticaj-na-oglas

 

U postu „Fotografija i njen uticaj na oglas“ je objašnjeno koliki značaj za oglas može imati dobra fotografija. Kupci sa ovih naših prostora (ex YU) teško mijenjaju navike. Zamislite koliko mora biti kvalitetna fotografija, koliko ona mora do u detalje opisati proizvod, učiniti ga materijalizovanim i realnim da bi neko „naš“ pristao na kupovinu preko interneta. Ljudi vole da opipaju i pregledaju nešto što kupuju, možda i da isprobaju kako to radi, pa da se tek onda odluče za kupovinu. Kupovina preko neta nosi mnogo rizika, naročito ako proizvod nije detaljno opisan i prikazan. Kad kažem rizik, ne mislim na rizik prilikom plaćanja, već mislim na to da li je stvar koju kupujem ono što meni treba i što će zadovoljiti moje potrebe. Jer ako nije tako, onda slijedi vraćanje robe i pitanje da li se uopšte i može vratiti ako niste zadovoljni karakteristikama i kvalitetom. Da ne pričam o čekanju robe od nekoliko dana do nekoliko desetaka dana u zavisnosti odakle se šalje.

Informacije o proizvodu moraju biti tačne 100-rad-na-netu

Ako nije tako, teško će doći do  prodaje. Potencijalni kupac hoće sve da zna do detalja. Ovo iz razloga da bi mogao napraviti komparaciju sa istim proizvodima drugih proizvođača. Da bi došlo do kupovine, kupac mora na osnovu podataka o proizvodu i fotografija koje ste ponudili, da pred sobom ima realnu sliku onoga što želi kupiti. Poželjno je da na prodajnoj stranici imate unaprijed pripremljene i odgovore na sva moguća pitanja koja se mogu javiti uz želju za kupovinom. Pri tome mislim na odgovore o načinu plaćanja, kao i eventualnom plaćanju robe na kredit, garantnom roku, uslovima servisiranja tehničke robe, načinu i roku isporuke robe, fizičkim dimenzijama i težini proizvoda,  itd.

Kvalitet i kvantitet informacija mora biti maksimalan kako bi od posjetioca dobili kupca. Ekspresno dostavljanje robe u roku od nekoliko sati do maksimalno 24 sata može biti presudno za odluku o kupovini. To često nije moguće obezbjediti ali u svakom slučaju povećava šanse za prodaju.

Dobra navigacija privlači kupce   

rad-na-netu--navigacija-sajta

Vrlo je važno da posjetilac sajta može lako doći do proizvoda ili usluge koja mu se nudi. Ako mora da pregleda kompletan sajt da bi negdje u ćošku pronašao ponudu za proizvod ili uslugu, vrlo je vjerovatno da to neće ni primjetiti a kamo li otvoriti i pogledati o čemu se radi. Zato je vrlo važna dobra organizacija sajta ili prodajne stranice. Tu prije svega mislim na dobru preglednost stranice, logičnu podjelu stranice na sekcije i poglavlja, lako dostupan kvalitetan katalog proizvoda i usluga, upotreba filtera (cijena, boja, karakteristike, brend), poželjno je imati i poseban dio u kome se promovišu proizvodi sa popustom ili specijalnom ponudom. Sve navedeno će svakako pomoći u pretvaranju posjetioca u sigurnog kupca.

Jednostavno plaćanje   jednostavno-plaćanje-rad-na-netu

Ovo je vrlo često mjesto zbog kojeg kupci odustaju. Ako im ponudite komplikovan način plaćanja koji se sastoji više od dva ili tri koraka, zaboravite na prodaju. Ne daj Bože da se moraju prethodno negdje registrovati. Katastrofa!

Obavezni kontakt podaci

S obzirom da nešto prodajete i da od nekoga uzimate novac, red je i da navedete svoju adresu, broj telefona ili neki drugi podatak koji vam eventualno neko zatraži. To u svakom slučaju povećava šansu da dobijete kupca.

Za kraj   kraj-rad-na-netu

Na kraju evo ukratko nekoliko koraka koji će riješiti dilemu kako da posjetilac postane kupac. Da bi od slučajnoj postioca dobili sigurnog kupca i na taj način povećali procenat konverzije, potrebno je držati se sljedećih pravila:

  • na vrlo jednostavan i pristupačan način predstaviti proizvod ili uslugu;
  • jasno istaknuti poziv na akciju (narudžba, prodaja, registracija, itd.);
  • na udarnom mjestu navesti samo najznačajnije karakteristike proizvoda ili usluge;
  • postavljati samo kvalitetne fotografije koje nedvosmisleno prikazuju proizvod;
  • imati kvalitetnu i preglednu web stranicu sa solidnom brzinom učitavanja;
  • obavezan detaljan opis proizvoda ili usluge sa mogućim pitanjima i odgovorima;,
  • obavezno navesti i dojmove drugih zadovoljnih kupaca;
  • jednostavan način narudžbe i plaćanja.

 

Fotografije: https://pixabay.com/

 

Ako Vam je ovaj tekst bio koristan, iskoristite SHARE, LIKE ili neku drugu ikonu sa lijeve strane da to pokažete!

H V A L A!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *