Izgled teksta – magnet za publiku

izgled-teksta-magnet-za-publiku

Poznato je da se magneti među sobom jako privlače ali isto tako poznato je da se mogu i jako odbijati. O čemu se radi? Imate dobar i zanimljiv tekst ali loše uređen i formatiran. U velikoj ste opasnosti da ga veći dio publike neće pročitati. Zašto? Zar nije svejedno kako tekst izgleda ako nam donosi korisne i zanimljive informacije? Za mene je svejedno, važno mi je da dođem do novog saznanja,  ali imate veliku većinu onih kojima je važan izgled sadržaja. Oni vole da na prvi pogled imaju tekst lijep za oko, odvojene dijelove sa istaknutim podnaslovima, eventualno poneku ilustraciju, itd. Ako nastavite čitati, možete saznati koje su najčešće greške u izgledu teksta, zbog kojih čitaoci odmah zatvore sadržaj jer im one „smetaju“. Naučite kako da izgled teksta bude magnet za publiku, da na prvi pogled privuče čitaoce a ne da ih odbije.

Poravnajte desnu ivicu

U ovom slučaju radi se o ukusu, a poznato je da se o ukusima ne raspravlja. Neko voli ovako a neko onako,  međutim,  poravnata desna strana teksta izgleda lijepo ukoliko između riječi u tekstu nisu veliki razmaci da bi se zadovoljio taj zahtjev. Ako su razmaci između riječi veliki onda to nema smisla i izgleda prilično ružno. Kada napišete i formatirate tekst, ukoliko su razmaci između riječi veliki, onda obavezno tekst poravnajte na lijevu stranu, pregledniji je i lakše se čita.

Boja slova i kontrast sa pozadinom

boja-slova-i-kontrast-sa-pozadinom

Što je manji kontrast između pozadine i boje slova, teže je za čitanje. Sa bijelom pozadinom i fontom slova koja su bijela imamo odnos 1:1 i čitanje je nemoguće. Svijetlo sivi tekst na bijeloj pozadini može imati omjer 1:5, može se čitati ali prilično otežano, naročito ako je u pitanju duži članak. Zato, da bi bilo lako i ugodno čitanje, boja fonta i boja pozadine moraju biti „suprotni“. Možete koristiti ovaj alat da bi vidjeli šta je ugodno za oko. Treba da znate da je najveći kontrast između crnog i bijelog, tako da je i najugodnije za oko i najlakše za čitanje, crna slova na bijeloj podlozi.

Nije izražen naslov i podnaslovi

Naslov i podnaslovi su jedan od načina da se skrene pažnja čitaocu. Kada neko otvori vaš tekst prvo što u brzom skeniranju vidi su naslov, ilustracije i podnaslovi koji se pojavljuju kao posebne cjeline. Ako naslov i podnaslovi nisu jasno izdvojeni i izraženi, čitalac ih neće pod lupom tražiti, nego će odmah zatvoriti stranicu i preći na drugu. Posjetilac na osnovu naslova i podnaslova nije uspio da shvati o čemu pišete, i zato, vaš članak nije pročitan, mada sadrži i jako korisne informacije. Zato, jasno označite naslov i podnaslove većim slovima, boldiranim slovima ili sa drugom bojom, tako da su lako uočljivi i prepoznatljivi. Pored toga, jedini način da zadržite čitaoca na tekstu jeste da mu ponudite zanimljiv sadržaj koji ima veze sa istaknutim naslovom, u suprotnom, zna se …..

Pročitajte i ovo: Naslov – magnet za čitaoce  

Suviše širok tekst

Ako se širokom tekstu doda i manji font eto problema. Nakon uspješno pročitanih nekoliko redova suviše širokog teksta, zbog zamora oka, najčešće slijedi preskakanje redova i brzo napuštanje daljeg čitanja. Zato, kad god ste u prilici, formatirajte tekst tako da redovi nisu suviše dugački, da nije mali font i da je prored između redova ugodan za čitanje i manje zamaranje oka.

Mali font slova

mali-font-slova

To je izraz nepoštovanja čitaoca. Kao da im kažete „ma baš me briga što su sitna slova, ako hoćeš čitaj ako nećeš ne moraš“. Jako neozbiljno. Vi ste tu radi njih a ne oni radi vas. Veličina fonta treba da je tolika da se može sa lakoćom čitati. Minimalno „12 pt“(point). Poželjno je kroz tekst ono što smatrate značajnim, boldirati, ili obojiti nekom bojom, koja će čitaocu skrenuti pažnju i tako dati na važnosti to što ste označili. 

Nedostatak pasusa

Pasus je jedan od osnovnih pokazatelja dobro formatiranog teksta. Pasusi čine tekst preglednijim, atraktivnijim i lakše čitljivim što za posljedicu ima zadržavanje čitaoca na njemu. Dugačak tekst na jednoj stranici bez pasusa, izgleda komplikovano, teško za čitanje i veoma nepismeno bez obzira na sadržaj. Čitaoci ga redovno izbjegavaju. Kad god ste u prilici dijelite tekst na pasuse sa ne više od 8-10 redova, jer takav izgled teksta djeluje kao magnet za publiku.

Kombinujte tekst i ilustracije

kombinujte-tekst-i-ilustracije

Moje mišljenje je da to predivno izgleda. Svakako nastojte da slike imaju veze sa onim o čemu pišete. Tada je ugođaj potpun.

Na kraju

na-kraju

 

 

 • Poravnajte desnu ivicu teksta kad god je to moguće ali nemojte tome robovati;
 • Obratite pažnju na boju slova i kontrast sa pozadinom;
 • Obavezno istaknite naslov i podnaslove;
 • Izbjegavajte suviše širok tekst;
 • Izbjegavajte mali font slova;
 • Pišite tekstove sa istaknutim pasusima;
 • Kombinujte tekst i ilustracije.

 

 

Fotografije: https://pixabay.com/

 

Ako Vam je ovaj tekst bio koristan, iskoristite SHARE, LIKE ili neku drugu ikonu sa lijeve strane da to pokažete!
H V A L A!

2 comments on “Izgled teksta – magnet za publiku

 1. on February 15, 2017
  komentarmoj says:

  Izuzetno korisno.

 2. on February 16, 2017
  Zeljko says:

  Hvala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *