Fotografija i njen uticaj na oglas

 

 

fotografija-za-oglasfotografija-oglas

Od njenog postanka pa do danas, fotografija je uvijek bila i biće dio umjetnosti. Danas fotografija ima mnogo veće značenje u odnosu na neke ranije periode razvoja društva. Bez nje, internet, kao i druge oblasti života, bi bili praktično vrlo siromašani. Zahvaljujući razvoju novih i naprednih tehnologija i tehnika, te digitalnoj fotografiji,  skoro svaki čovjek koji posjeduje mobilni telefon, postao je i fotograf. Fotografije ili slike su na svakom koraku oko nas: web stranice, televizija, časopisi, knjige, kalendari, bilbordi, itd. Fotografija je postala način komunikacije. Preko nje izražavamo osjećanja ili emocije od nade, sreće, zadovoljstva, ljubavi, preko ljutnje, tuge, mržnje, gađenja, straha, stida, srama ili žalosti. No, to nije tema ovog teksta. Tema je fotografija u službi internet marketinga ili oglašavanja preko interneta, odnosno fotografija i njen uticaj na oglas.

Slika govori više od hiljadu riječi!

 demokratija

Odavno postoji izreka „Slika govori više od hiljadu riječi“. Bukvalno, to je tako! Mnogi koji se bave internet marketingom i oglašavanjem preko interneta, nisu ni svjesni važnosti slike ili fotografije koja prati neki oglas. Fotografija jednostavno treba da privuče nečiju pažnju, da ga zainteresuje da bi se zadržao na nekom oglasu ili da je toliko provokativna da klikne na nju da bi saznao šta se ispod nje krije. Svakako, ta provokativnost mora imat granice jer u suprotom ima kontra efekat. Takođe, vrlo je važno kako fotografija izgleda. Mutne i nedovoljno oštre fotografije, male, tamne i nejasne, sigurno neće privući nečiju pažnju bez obzira o kakvom je oglasu riječ. Takođe, fogografije koje nemaju veze sa postavljenim tekstom oglasa, odbijaju posjetioce i buduće klijente i imaju kontra efekat.. Postavljena fotografija mora bit tako odabrana da jednostavno poziva na akciju, od nje direktno zavisi broj posjeta na vaš oglas,  što na kraju rezultira ogromnim uticajem na promet publike a samim tim i na moguću realizaciju oglasa. Ukoliko vaš oglas otvori i pogleda hiljadu slučajnih prolaznika zbog zanimljive fotografije i od toga se odluči na akciju (kupovina, narudžba) 1%-3%, to je već broj koji nije za zanemarit gdje je fotografija izvršila svoj zadatak.

Prvi utisak    prvi utisak

Najvažniji je prvi utisak koji posjetilac ima kad ugleda vaš oglas, a tek onda i sadržaj oglasa.. Živimo u eri interneta, naprednih i brzih tehnologija, nekom „brzom“ dobu gdje su prvi utisci od presudnog značaja. Pogledom na masu ponuda u trajanju od svega dvije ili tri sekunde, donosimo odluku na koju da se fokusiramo. Niko se neće zadržavat na nekom već poznatom klišeu teksta ili na nekim već poznatim fotografijama koje se vrte na svakom koraku interneta, već će tražit nešto novo, nešto što već nije vidio. Takođe, web stranice koje nisu dovoljno optimizovane (SEO) i koje se teško i sporo upunjavaju nakon klika na njih na nekom od pretraživača, nisu privlačne i posjetioci ih napuštaju nemajući strpljenja za njih, bez obzira kakav kvalitet one imaju.

Dobra fotografija ima ključnu ulogu u svakom, pa i u internet marketingu. Korisnici interneta pred sobom imaju džunglu od ponuda kojekakvih oglasa ili usluga praćenih kvalitetnim foto sadržajem. Ukoliko to nemate na umu prilikom kreiranja nekog oglasa, vas jednostavno nema nigdje, ili možda vas i ima ali na dnu među opalim lišćem na koje niko i ne obraća pažnju. Kad se uzme u obzir i sve veći nivo internetske pismenosti i probirljivosti potencijalnih kupaca ili klijenata kao i njihovi sve veći apetiti, jasno je koliki se značaj treba dati kreiranju nekog oglasa i odabiru fotografija koje ga prate. Percepcija  publike je takva da ona jednostavno stavlja znak jednakosti između dizajna web sajta ili fotografije koja prati oglas i samog kvaliteta sajta ili zanimljivosti oglasa. Kažu, ako se vlasnik sajta nije potrudio da to lijepo izgleda na prvi pogled, onda sigurno tu nema kvaliteta ni u sadržaju. To vrlo često ne  mora bit tačno, ali je tako!

Kako doći do kvalitetne fotografije za vaš oglas? 

kvalitetna-fotografija

Odgovor je: „Vrlo jednostavno, angažujte profesionalnog fotografa“. „Da, vrlo pametan odgovor, nema šta“. To vjerovatno  mislite dok ovo čitate. Pa i ja tako mislim, naročito ako se radi o nekom oglasu sa kojim tek počinjete neki posao i gdje vam je bukvalno sve skupo. U svakom slučaju nemojte kupovat skupe fotoaparate da bi slikali sa njima kao amateri. To vam sigurno neće povećat posjete na stranicu ili oglas. Zamislite more ponuda, fogografija, kvalitetnih tekstova, profesionalnih, poluprofesionalnih ili amaterskih stranica ili oglasa i u svemu tome da se neko zadrži baš na vašoj stranici ili oglasu.  Uostalom, svaki iole solidan mobilni telefon ima zadovoljavajuću kameru, koja će poslužit ako se odlučili da sami napravite neke fotografije. Pokušajte, svakako će poslužit za neke prve korake. Potrebno je samo malo mašte, upornosti ili talenta i eto kvalitetne fotografije za vaš oglas. U svakom slučaju, morate se istaknuti iznad vaše konkurencije koja je na tržištu jer samo kvalitetna ili neobična fotografija privlači pažnju i posjetioce.

Fotografijom morate istaknuti ono što je važno za neki oglas i to postavit u prvi plan, tako da postoji veza između teksta i fotografije. Bilo bi vrlo glupo postavit fotku jabuke na oglas u kome prodajete šljive ili kruške. Ako vam se dogodi da i pored dobre fotografije nemate mnogo posjeta na vaš oglas, promijenite je. Mijenjajte dok ne postavite onu koja će početi da privlači pažnju i posjete. Ono što je dobro za vas ne mora značit da je dobro i za nekog drugog. Zato mijenjajte i eksperimentišite sa fotografijama sve dok ne dobijete rutinu i iskustvo.

Potrudite se jer vrijedi!

S obzirom da  internet predstavlja vizuelno okruženje, onda se za fotografiju može reći da je postala jedan od najsnažnijih alata za komunikaciju sa publikom, nešto poput standarda. Zato, pažljivo napisan i kreiran sadržaj nekog oglasa, bez odgovarajuće fotografije koja ga prati i koja se smatra standardom na internetu,  moglo bi bit gubljenje vremena i novca. Shvatite fotografiju kao vaš izlog, kao vaš odnos prema potencijalnim kupcima ili klijentima. To je kao i u realnom životu! Fotografija ima ogroman uticaj na oglas. Vjerujem da ćete prije posjetit neku trgovinu sa velikim i ukusno uređenim izlogom i prilazom, nego li one druge sa naurednom prilazom ili nikakvim izlogom. To su elementi koji jednostavno predstavljaju vaš odnos prema publici, posjetiocima ili klijentima. Pažljivo odabrana fotografija može imat veći efekat u privlačenju posjetilaca od bilo kakvog teksta. Potrudite se jer vrijedi!

Ako Vam je ovaj tekst bio koristan, iskoristite SHARE, LIKE ili neku drugu ikonu sa lijeve strane da to pokažete!
H V A L A!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *