Dobar tekst – okidač za kupovinu

 

Dobar-tekst-okidač za kupovinu-rad-na-netu

 

Kad govorimo o marketingu ili o onome što prati marketing, uvijek mislimo na tekst i slike koje prate određeni proizvod ili uslugu. Ovdje ćemo govoriti o tome kako bi trebao da izgleda tekst koji će „ubijediti“ potencijalnog klijenta da nešto kupi, negdje se prijavi, nešto podijeli sa prijateljima na društvenim mrežama, itd. Trgovci su vrlo strogi i oni nastoje da iz svake riječi koja je napisana i plaćena u svrhu promocije njihovog proizvoda, izvuku profit i maksimalnu dobit. Kako treba da izgleda dobar tekst?

Prije svega, kakav treba biti autor teksta?

Autor tekstova koji se odnose na promociju nekog proizvoda treba da trasira svoj put i način pisanja jer samo tako će biti jedinstven, lako prepoznatljiv i cijenjen na tržištu. Pokušaji da nekoga kopiramo bez unošenja sopstvenog pečata i identiteta sa načinom i formom pisanja, najčešće ostaju samo na pokušaju, bez konkretnih rezultata.

Sam čin stvaranja teksta za potrebe marketinga potražuje veliku količinu umnog rada, mnogo informacija o proizvodu kojeg kroz tekst i slike pokušavamo približiti kupcima i jednostavno ih „ubijediti“ u njegovu svrsishodnost i kvalitet a što na kraju treba da rezultira kupovinom. Sam autor mora da vjeruje u ono što piše jer samo tako može svoje ubjeđenje prenijeti na druge koji to čitaju.

Šta je dobar tekst s marketinške tačke gledišta?

Prije svega to je sposobnost i snaga teksta da utiče na akciju čitalaca. Jedinu akciju koju tekst treba da „isprovocira“, jeste kupovina ili nešto drugo što je i cilj marketinške promocije. Cilj promocije može biti klik na neki link, prijava na bilten, poziv da pročitate nešto više, da neki sadržaj dijelite sa prijateljima, da se negdje registrujete, itd.

Tekst će svakako uticati na to da nešto novo saznate ili vidite, da se upoznate sa nekim novim činjenicama koje do tada možda  niste poznavali, ali će odlučujući korak prema akciji biti upravo emocija autora teksta koja će vas, kao čitaoca, pokrenuti da nešto preduzmete. Tekst mora biti ubjedljiv da bi izazvao povjerenje publike i  da bi na taj način izvršio svoju marketinšku funciju.

fotografija-uticaj-na-oglas

Uočeno je da oglasi i reklame koje sadrže seksualno atraktivne fotografije i motive imaju veću posjećenost i interesovanje bez obzira šta se reklamira. Taj trend je u porastu iz godine u godinu. Do 1985. godine seksualni koncept oglasa je bio prisutan u samo 15% oglasa na svjetskom nivou, da bi do 2003. godine taj procenat povećan i do 27% (studija Koledža novinarstva i masovnih medija univerziteta „Grejdi“ iz Georgije).

S obzirom da je u prirodi čovjeka da obrati pažnju na seksualno atraktivne objekte, zašto ne iskoristiti ovo saznanje i biološku funkciju za promociju prodaje i veće marketinške efekte. Naravno, sve u granicama ukusnog i bez golotinje. U suprotnom, možete imati samo kontra efekte.

Pročitajte post  Korisni savjeti za dobar oglas“, može vam biti od koristi.

Pravilo „3V“

Gledajući iz ugla marketinga, puni potencijal akcije koju treba da preduzme čitalac, u direktnoj je vezi sa  snagom emocije koja se prožima kroz tekst i koja se kao takva prenosi na čitaoce. To možemo nazvati i pravilom „3V“.

Veća emocija = Veća mogućnost za akciju = Veća prodaja

 

Da li je moguće predvidjeti efekat teksta?

Poznavaoci i teoretičari marketinga tvrde da je to moguće. Ja mislim da to nije moguće. Vrlo teško je predvidjeti kakav će biti efekat nekog teksta na čitaoce i proporcionalno tome kakva će biti konverzija. To prije svega zavisi od vrste i strukture čitalaca, njihove starosne dobi,  od vrste i zanimljivosti te upotrebne vrijednosti proizvoda ili usluge koji se promovišu, kao i od sposobnosti autora da na čitaoce prenese emociju koja će proizvesti akciju. Bez emocije kao pokretača akcije, nema ni prodaje, nedostaje okidač za kupovinu.

Za kraj

Budite originalni i jedinstveni, jer samo tako možete biti prepoznatljivi i cijenjeni na tržištu. Ako vam ovaj tekst nije bio dovoljan, ovdje možete pročitati još zanimljivog sadržaja.

Fotografije: https://pixabay.com/

 

Ako Vam je ovaj tekst bio koristan, iskoristite SHARE ili LIKE ikonu da to pokažete!

H V A L A!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *