Daj kvalitet da bi dobio kvantitet

 

Daj-kvalitet-da-bi-dobio-kvantitet

 

Marketing kao i sve druge djelatnosti u društvu trpi promjene i na svom putu doživljava određenu evoluciju. Pravila koja su važila prije deset ili dvadeset godina polako se prevazilaze jer su marketari uočili nove momente koji u svakodnevnom radu negiraju dosadašnju teoriju. Ono što je do juče bilo „tajna“ marketinga, postalo je nešto što ne daje rezultate ili ako ih daje, onda su oni minimalni u odnosu na nova saznanja i načine rada. U narednim redovima slijedi priča koja objašnjava pravilo novog marketinga: Daj kvalitet da bi dobio kvantitet!

Prošlo je vrijeme (ili još uvijek prolazi) kad su nam od presudnog značaja bile dugačke liste potencijalnih kupaca i klijenata koje smo gradili na sve moguće (dozvoljene i manje dozvoljene) načine.Tu su prije svega bili prijatelji i poznanici koje smo imali u imenicima telefona, te prijatelji sa FB ili neke druge društvene mreže, pa do komšija iz ulice ili naselja. Sve njih smo na ovaj ili onaj način „vrbovali“ da nam se priključe, da rade sa nama ili za nas, obećavajući im dodatni novac u kućni budžet. Lista takvih je mogla biti poprilično velika, a rezultati su skoro uvijek bili mali ili nikakvi.

Pravila koja lagano blijede:

„Povuci za rukav“

Ovo je  pravilo koje svakako moramo izbjegavati da ne bi blamirali kako sebe, tako i potencijalne klijente. Ne vrijedi nekome nešto nuditi na silu i ubjeđivati ga kako mu je to prijeko potrebno.

„Upadice u obliku reklama ili oglasa“

Vrlo ružno pravilo! Do juče je možda i bilo efikasno ali više nije. Može biti vrlo naporno, dosadno i iritirajuće, naročito dok čitate nešto zanimljivo i korisno. To je ono kad vam iskaču kojekakvi prozori sa porukama tipa: „Kupi sada“, „Registruje se ovdje“, „Naruči odmah“, pa vam još prekrije pola teksta koji čitate, bez pardona i bez izvinjenja.

„Jednosmjernost komunikacije“

Ovo pravilo znači: „Ja prodajem i  pričam, ti kupuješ, klimaš glavom i šutiš“. O ovakvom ružnom vidu komunikacije možete pročitati ovdje.

„Ograničen vijek reklame ili oglasa“

Ovo znači da se reklama ili oglas „vrti“ na internetu jedno određeno vrijeme, nakon čega se gasi ukoliko ponovo ne izvršite uplatu, ako je plaćena reklama, ili ukoliko je ne obnovite, ako se nalazi na nekom servisu gdje je potrebno obnjavljanje nakon određenog vremena.

Osnovno pravilo novog marketinga    

Kvalitet

Danas je na sceni kvalitet! To je ono što čitaoci cijene, ono čemu se uvijek i nepogrešivo vraćaju. Dajte kvalitetne, originalne i upotrebljive članke i eto posjete na web vaš sajt ili blog. A sa posjetom, zna se šta ide. Veća mogućnost prodaje! O savjetima za veću posjećenost sajtu ili blogu možete pročitati u jednom od ranijih postova.

Kvalitetni članci generišu saobraćaj prema vašoj stranici a po zakonu vjerovatnoće, gdje je više posjeta, veća je i mogućnost prodaje nekog proizvoda. Vrlo je važno da na taj način vi nudite posjetiocima nešto što nemaju na drugom mjestu ili i ako imaju, nemaju takvog kvaliteta.

Osnovno pravilo novog marketinga bi bilo: „Daj kvalitet da bi dobio kvantitet“. Ovo pravilo u svakom slučaju isključuje gore navedena pravila koja lagano blijede i ispadaju iz igre.

Zašto je to tako? Pa jednostavno, kada imate kvalitet na vašoj web stranici ne morate nikoga vući za rukav da vam se pridruži niti ga ubjeđivati u nešto u šta on ne vjeruje. Kvalitetan sadržaj će ga sam privući i on će vas tražiti, a ne vi njega.

Dalje, nisu vam potrebne ni reklame koje „dosadno“ iskaču i nešto vam nude. Jednostavno možete uz tekst koji plasirate, postaviti i poneku reklamu za prodaju svog ili tuđeg proizvoda, svakako će biti zapažen od strane čitalaca.

Kvalitetnim sadržajem izbjegavate i jednosmjernost komunikacije jednostavnom mogućnošću postavljanja komentara na vaš članak ili tekst. Tuđi komentari će vam svakako pomoći da shvatite na koji način razmišljaju vaši čitaoci, šta im se sviđa a šta ne, šta žele od vas, itd.

Kad jednom postavite reklamu ili oglas pored nekog teksta koji je mnogo zanimljiv i koristan i koji privlači čitaoce, ona će tu biti do sudnjega dana ili dok je vi ne uklonite ili zamijenite novom. Ne morate brinuti da li će reklamu neko vidjeti i da li će reagovati na nju kao u slučaju kad platite da vam je neko drugi prikazuje. Kod velikog saobraćaja koji dolazi na vašu web stranicu ili blog, zbog kvaliteta koji se tu može naći i pročitati, naravno da će biti primjećena i da će naći svoju mušteriju,  jer na kraju ima ona narodna: „Svaka roba ima svoju mušteriju“.

Na kraju

Držite se ovog pravila kao pijan plota i nemojte mnogo od njega odstupati. Napravite platformu sa kvalitetnim, korisnim i  zanimljivim člancima pored kojih ćete ponuditi i poneki oglas ili uslugu. Pored toga što rezultati neće izostati, izgradićete ime i postati lider u određenoj oblasti. Vaša web stranica ili blog biće mjesto rješenja nečijeg problema a pored toga bićete u prilici da nešto i zaradite. Zar vam je potrebno nešto više? Zato vrijedi zapamtiti: Daj kvaliltet da bi dobio kvantitet, uvijek i na svakom mjestu!

Fotografije: https://pixabay.com/

 

Ako Vam je ovaj tekst bio koristan, iskoristite SHARE ili LIKE ikonu da to pokažete!

H V A L A!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *