blog

Blog – snažno marketinško oružje

 

Na Wikipediji se može pročitati da je blog (Weblog)  oblik objavljivanja informacija na internetu (web-u) te da sadrži prvenstveno periodičnee članke u obrnutom vremenskom redoslijedu gdje se  najnoviji članci nalaze  na vrhu stranice. Mogu biti u obliku časopisa, tematski ili  lični kao i  povezani u skupine ili vezano uz domenu u kojoj se nalaze. Zašto je blog snažno marketinško oružje?

Blog je idealan način da se komunicira sa svojom publikom, kao i da im se zadrži pažnja i posjeta određenoj stranici, ali samo pod uslovom da imate potreban kvalitet koji se u tom slučaju ponaša kao magnet i željezo. Vaš blog čitaocima pruža platformu na kojoj možete pokazati svoj kredibilitet u nekoj oblasti, svoje znanje ili  iskustvo i jednostavno vas istaknuti kao stručnjaka u toj oblasti. On vam daje priliku da vas publika  bolje upozna, i to sa sigurne udaljenosti, bez direktnog uzimanja vašeg vremena.

Kao pčele na livadi

pčela na livadi

Publika se ponaša kao pčele na livadi prepunoj cvjetova. Pčela će doći na svaki cvijet, zadržati se kraće ili duže vrijeme, ali će se vraćati samo na one od kojih ima najviše koristi, na one koji joj daju najviše medne rose. Čak će po povratku u svoju zajednicu, prenijeti ostalim članovima tačnu lokaciju cvjetova bogatih nektarom, sa milimetarskom preciznošču. Upravo tako se ponaša i publika ili posjetioci interneta. Vratiće se da upijaju nova iskustva i znanja samo na one blogove ili stranice na kojima su prvi put našli korist ili zanimljivost.

Magnet za publiku magnet za publiku

Blog nije koristan samo za lično usavršavanje, on se može vrlo uspješno koristiti kao snažno marketinško oružje koje će vam omogućit značajan profit. Uspješan, koristan, pun ideja, savjeta, iskustva, blog je jednostavno  magnet za publiku. Tamo gdje ima publike, posjetilaca ili prometa, prema zakonu vjerovatnoće biće i profita.

Lično usavršavanje

Pisanjem i održavanjem bloga, prije svega, vi se lično i intelektualno usavršavate. Pisanje je uvijek izazov i pisanjem usavršavate prije svega svoju moć izražavanja. Obično se počinje pisati šturo, oskudno i bez iskustva da bi vremenom to preraslo u nešto opširnije i slikovitije članke i sadržaje. Preko bloga komunicirate sa novim ljudima, čitaocima ili  publikom koja se iz dana u dan uvećava ukoliko im nudite kvalitetan sadržaj. Neki od njih postaju vremenom vaši saradnici, partneri sa kojima razmjenjujete iskustva i nova znanja.

Razvijanje povjerenja povjerenje

Povjerenje i vjera u ljude je ono što bi svako od nas trebao da ima ukoliko želi da uspije u nekom poslu. Međutim, živimo u nekom vremenu gdje se to zanemaruje i ima sve manju vrijednost. Pisanjem na blogu i  odgovaranjem na pitanja publike u vezi nekih tema koje obrađujete, dolazi do interakcije između vas i publike, što za posljedicu ima razvijanje povjerenja i samopouzdanja.

Blog u službi marketinga

blog i marketing

A sad ono najvažnije! Opšte je poznata činjenica da kompanije koje imaju sadržajan i kreativan blog na svojim web stranicama imaju i nekoliko puta veću posjetu i promet posjetilaca. Zato je vrlo važno pokrenuti i blog koji će pratiti vaše poslovanje na web stranici. Osim povećanog prometa, blog vam pruža priliku da ostanete povezani sa svojim klijentima ili  publikom prilikom čega možete dobijati od njih povratne informacije ili sugestije koje će vam svakako koristiti u budućem poslovanju. Nema ništa pametnije nego slušati želje kupaca!

Povećanjem prometa prema vašoj stranici zbog kvalitetnog sadržaja na blogu koji se nalazi u okviru nje, vi ostvarujete bez ulaganja novca ono što neki moraju da plate. Izbjegavate plaćeno oglašavanje, što predstavlja uštedu u poslovanju.  Postajete prepoznatljivi i stručnjak za određenu oblast, mjesto gdje se mogu naći korisne informacije, a to publika voli.

Svaki put kada napišete nešto novo na blogu, to je još jedna nova indeksirana stranica koja vodi na vašu web stranicu, što znači da je to još jedna nova prilika za vas da vas pretraživači uoče i da vam dovedu novu količinu saobraćaja na vašu stranicu. To je znak za Googl i druge pretraživače da je vaša stranica aktivna, a oni to mnogo vole. Svaku novu objavu ili post na blogu, podijelite na društvenim mrežama sa naznakom linka koji vodi na blog stranicu. Na taj način nudite širokom auditorijumu svoje razmišljanje, ideje, proizvode, savjete i svakako  širite mrežu posjetilaca, što vam i jeste cilj.

U blogu možete pisati o vašim proizvodima ili uslugama i na najbolji način ih predstaviti potencijalnim kupcima ili klijentima ističući sve njihove kvalitete i prednosti u odnosu na iste takve, drugih proizvođača. Takođe, možete pisati  o proizvodima koje ćete imati u narednom periodu, tako da se čitaoci i potencijali kupci na vrijeme upoznaju sa njima, shvate njihovu upotrebnu vrijednost, dovoljno prouče i saznaju sve što ih zanima u vezi njih,  kao i davati korisne savjete u efikasnom načinu korišćenja ili održavanja nekih proizvoda koje imate u ponudi. Zbog svega navedenog, blog i jeste snažno marketinško oružje!

Edukacija publike

edukacija publike

Blog vam pruža mogućnost da edukujete publiku u smislu razvijanja njihove svijeti o potrebi korišćenja ili upotrebe nekog proizvoda koji nudite. Prikazivanjem ukupne koristi od nekog proizvoda ili usluge potencijalni kupci ili klijenti se navode na odluku o kupovini ili korišćenju nekog proizvoda. Svakako da će kompletno objašnjenje, mogućnost i načini upotrebe, način održavanja nekog proizvoda uz realnu i prihvatljivu cijenu,  naći brži put do kupca u odnosu na klasični prikaz proizvoda i njegove cijene koštanja. Ponekad ljudima morate otvorit oči i pokazati im sve upotrebne vrijednosti i koristi nekog proizvoda da bi se oni odlučili na kupovinu.  Što se više potrudite u tom dijelu, sigurno ćete imati više koristi na kraju.

Pokažite vaš talenat

Ako se bavite internet marketingom, proizvodnjom i izradom određenih proizvoda ili pružanjem usluga ili bilo kojim drugim oblikom trgovine i proizvodnje, blog je idealan način da zainteresovanim pokažete svoj prethodni rad, trud i uspjeh na tom polju. Blog upravo pokazuje vaš naporan rad, trud i kontinuitet u radu, te je odličan način da se preko njega predstavite novim posjetiocima i potencijalnim klijentima. Potencijalni klijenti mogu biti i neke kompanije daleko veće i profitabilnije  od vaše, koje vas mogu angažovati na pisanju za njih, ukoliko primjete da imate talenta za predstavljanje određenih proizvoda ili usluga. To vam se svakako može dogoditi i ako ste samo pisac za određene teme, ako to radite samo iz ljubavi prema pisanju i određenoj oblasti interesovanja. Ako se čitaoci osjećaju dobro dok čitaju vaše tekstove, ukoliko im kroz pisanje prenosite pored svog znanja i iskustva i svoju emociju prema nekoj temi, oni će se uvijek vraćati na vaše postove i ponovo ih čitati.

Pokrenite blog

Zato, ako želite da radite na svom usavršavanju, ako želite da pokrenete ili povećate svoje poslovanje i profit, ako želite da publika zna za vas kao stručnjaka u određenoj oblasti (niši), da pokažete vaš talenat, da budete od koristi zajednici, da eventualno imate i neke koristi od pisanja,  pokrenite blog jer je on stvarno snažno marketinško oružje!

Ako Vam je ovaj tekst bio koristan, iskoristite SHARE, LIKE ili neku drugu ikonu sa lijeve strane da to pokažete!

H V A L A!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *