Autoresponder-bez-alata-nema-zanata

Autoresponder – bez alata, nema zanata

 

Autoresponder je doskora bio najbolje čuvana tajna uspješnih lidera u internet ili online poslovanju. Danas, to je opšte poznat alat-softver bez koga nema ozbiljnog online rada. Ukratko rečeno, to je program koji nam omogućava da prikupljamo e-mail adrese zainteresovanih posjetilaca našeg web sajta ili bloga, preko unaprijed definisane kontakt forme,  te da im po potrebi, automatski šaljemo u željeno vrijeme, određene e-mail poruke koje smo unaprijed pripremili. Količina unaprijed pripremljenih e-mail poruka može biti 5, 10, 20, 50, ili više, zavisno do vas i količine ideja koje želite da plasirate onima koji su se prijavili na vašu e-mail listu. To je veoma koristan alat bez koga nema ozbiljnog rada i zato je potpuno tačna izreka autoresponder – bez alata, nema zanata!

Pored unaprijed pripremljenih e-mail poruka, koje su tempirane da se pošalju tačno određenog dana, pomoću njega možemo poslati i bilo koju drugu poruku za koju imamo potrebu u bilo koje vrijeme, nezavisno od onih već unaprijed napisanih.

Sadržaj tempiranih e-mail poruka koje će se slati sukcesivno prema utvrđenom planu najčešće su poziv na akciju da se nešto preduzme ili uradi, tipa, „naruči odmah“, „kupi odmah“, „registruj se“, itd., ili tipa poruka kojima „lobiramo“ kod pratilaca da preduzmu određene korake a sve u cilju prodaje nekog proizvoda ili usluge, kao i poruke u kojima pratioce obavještavamo o novom tekstu koji smo napisali na web stranici ili blogu.

Alat broj 1.

Cjelokupan kapital online poslovanja i rada na netu ogleda se u količini saobraćaja koji uspijete dovesti i održati na vašoj web stranici. Pored toga, veoma je važna brza i laka komunikacija između vas i vaših pratilaca. Autoresponder vam to omogućava čak i onda dok vi niste aktivni, dok odmarata, šetate, niste na netu. On to radi 24 sata na dan i 365 dana u godini!

Kako to funkcioniše?    Kontakt forma radnanetu.com

Pretpostavimo da imate web sajt ili blog. Ništa naročito, svako ih može imati. Na sajtu predstavljate određene proizvode ili usluge, bavite se nekim poslom pa vam je sajt „marketinški momenat“, da se predstavite široj javnosti. Na blogu pišete o nekim temama o kojima mnogo znate ili koje su vam bliske, zanimljive, koje volite. Posjetioci dolaze na vaše stranice, čitaju to što vi pišete ili gledaju šta to nudite kao proizvod ili uslugu.

Iz dana u dan vi nadograđujete vaš sajt, postavljate nove sadržaje i teme na vaš blog, u tekstovima dajete odgovore na mnoga pitanja, posjetilaca je sve više jer znaju da na vašoj stranici ili blogu mogu pronaći rješenja za neka njihova pitanja. Postajete „vođa“ u nekoj oblasti ili niši!

Šta se dalje događa? Neki se od njih, znajući da kod vas mogu pronaći mnogo korisnih tekstova, upisuju se na kontakt formu koju ste obavezno postavili negdje na stranici, tako da je lako uočljiva. Iz dana u dan broj onik koji se upisuju i koji žele da prate sva nova događanja na vašoj stranici, se povećava. Vi na taj način polako ali sigugno stvarate online bogatstvo – e-mail listu pratilaca.

Online bogatstvo – e-mail lista pratilaca! email-lista-rad-na-netu

Ta lista se iz dana u dan povećava, 10, 50, 100, 1000, 10.000 ….. pratilaca. Pravi kapital! Vi ste zauzeti kreiranjem novih sadržaja na stranici i ne obraćate pažnju na autoresponder koji radi u pozadini. On vam  na e-mail redovno šalje obavještenja o novim članovima koji se upisuju. Pored toga što vas obavijesti o svakom novom posjetiocu koji prati vaš rad, ujedno, svakom od tih novopridošlih šalje e-mail poruke, u željenim vremenskim razmacima, koje ste vi kreirali i koje imaju za cilj da čitaoce podstaknu na neke korake koji su potrebni da bi vi ostvarili željeni cilj, nešto prodali, iznajmili, preporučili,  zavino od toga čime se već bavite. Što je veća lista i što imate više onih koji vas redovno prate, prema zakonu vjerovatnoće, veće su i šanse da će neko od njih nešto kupti od proizvoda ili koristiti neku od usluga koju nudite.

Kako privući čitaoce da ostanu sa vama u kontaktu?magnet za publiku

Odgovor je jednostavan! Samo kvalitetom sadržaja koji nudite na web stranici ili blogu ili poklonom koji dajete a od kojeg će zainteresovani imati koristi! Kad kažem, koristi, to može biti i znanje i iskustvo u određenoj oblasti pretočeno u elektronsku knjigu, koja će svakako koristiti onome ko je preuzme i pročita. Tu bez sumnje važi princip: „Daj, da bi dobio“. Kvalitetan, zanimljiv i poučan sadržaj, kao i poklon korisna knjiga su kao magnet za posjetioce vaše stranice ili bloga. Pa ko se ne bi upisao u kontakt formu koju ste ponudili kad za protivuslugu nudite pregršt korisnih tekstova ili čak korisnu knjigu iz neke oblasti i to bez novca.

Koji autoresponder koristiti?

Autoresponder je nezamjenjiv alat ukoliko se bavite bilo kojim poslom na internetu. To je vaša lična sekretarica koja radi 24 sata na dan i 365 dana u godini. Možete ga plaćati a možete ga imati i besplatno. Naravno, ako ste početnik u internet poslovanju i ako imate ograničen budžet,  koristite besplatne servise. Vremenom možete preći na neki plaćeni autoresponder koji vam nudi i veće mogućnosti. U svakom slučaju i ovi besplatni sasvim solidno rade i imaju skoro iste mogućnosti kao i plaćeni, osim što vas  ograničavaju brojem e-mail adresa i količinom poruka koje možete poslati na mjesečnom nivou. Ovdje su navedeni samo neki od njih. Uputstva za njihovo plaćanje, podešavanje i način korišćenja možete pronaći bilo gdje na netu, čak i na jezicima ex-YU.

Plaćeni:

– Aweber – mjesečno 19-69$, zavisno od broja kontakata,

– All In One Profits 11,50$, bez obzira na broj kontakata,

– TrafficWave 17,95$, fiksno, bez obzira na broj kontakata,

– iContact 10-74$, zavisno od broja kontakata,

GetResponse 18-45$, zavisno od broja kontakata.

Besplatni:
MailChimp autoresponderListwire autoresponder

Listwire – nema ograničenja i može se poredit sa nekim plaćenim autoresponderima,

Mailchimp – besplatan do 2000 pretplatnika i 12.000 poruka mjesečno (malo li je?),

MailKitchen – besplatan do 100.000 pretplatnika i 20.000 poruka mjesečno,

Sendinblue – besplatan do 9.000 poruka mjesečno, Sendinblue autoresponder

Reachmail – besplatan do 5000 kontakata i 15.000 poslatih poruka mjesečno,

Campayn – besplatan do 2000 kontakata i 20.000 poruka mjesečno.MailKitchen autoresponder

Zaključak:

U ovom slučaju nije tačna ona narodna: „Koliko para, toliko muzike“. Iako su besplatni, navedeni autoresponderi su funkcionalni, korisni i mogu se uporedit sa nekim plaćenim. Nemojte da vas neko ubjeđuje kako su besplatne stvari manje vrijedne. Sjetite se FB, YouTobe, WordPressa, itd., sve navedeno je besplatno, a da li vrijedi? Zato, imajte uvijek na umu, autoresponder – bez alata nema zanata!

Autoresponder treba da koristite ako imate vlastitu web stranicu ili blog, bez obzira da li se bavite online poslom ili ne. U slučaju da imate neku firmu koja se bavi prodajom nekih proizvoda, autoresponder je idealan alat da pomoću njega ponudite nekome cjenovnik vaših proizvoda ili usluga. Potrebno je samo da zainteresovani ostavi svoje ime i e-mail adresu i cjenovnik će dobiti već narednog minuta.

Korisno i efikasno! Korisno, jer na taj način vi dobijate potencijalnog pratioca koji može postati kupac i kojem ćete vi ubuduće slati sve zanimljive i korisne ponude,  a efikasno, jer je zainteresovani dobio cjenovnik automatski, ne čekajući da mu to neko ručno pošalje možda tek narednog dana, ili čak nikako. Zamislite situaciju gdje imate dnevno po nekoliko desetina ili čak stotina upita za cjenovnik. Haos bez autorespondera!

Ako Vam je ovaj tekst bio koristan, iskoristite SHARE, LIKE ili neku drugu ikonu sa lijeve strane da to pokažete!

H V A L A!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *