Anketa u službi internet marketinga

Anketa-u-službi-internet-marketinga

Šta su ankete?

Wikipedija kaže da je anketa naziv za skup postupaka pomoću kojih se pobuđuju, prikupljaju i analiziraju izjave ljudi kako bi se saznali podaci o njihovom ponašanju ili o njihovim stavovima, mišljenjima, preferencijama, interesima i sl., radi statistike, ispitivanja javnog mnijenja, tržišta ili kao osnova za potrebe sociološkog ili nekog drugog istraživanja. Šta znači kada kažemo anketa u službi internet marketinga i koliko nam anketa može biti od koristi u prodaji ili promociji proizvoda ili usluga?

Kad to znamo onda nam je jasno da je anketa odličan način da dobijemo mišljenje od naših klijenata šta zapravo žele i šta misle o našim robama ili uslugama. Mnogi od njih često nisu raspoloženi da odgovaraju na pitanja koja su dobili putem e-maila, da razgovaraju sa vama putem telefona ili da učestvuju u kratkim anketama za koje je potrebno izdvojiti nekoliko minuta.

Šta onda učiniti? Kako animirati posjetioce i klijente da izdvoje par minuta svog vremena da bi vi dobili tako značajne informacije koje vam mogu povećati prodaju? Najlakše je to učiniti uz pomoć bonusa. Ponudite neki bonus ili  privilegiju svakom kupcu ili posjetiocu na vaš sajt koji ispuni neku kratku anketu. Neka to bude npr. kupon ili sigurnosni broj (kod) koji će omogućiti besplatnu dostavu, popust kod naredne kupovine, besplatnu knjigu ili neki drugi skromni poklon kojim pokazujete ispitanicima da vam je stalo do njihovog mišljenja i da na taj način kompenzujete par minuta njihovog vremena.

U narednim redovima pročitajte šta obavezno trebate učiniti prije nego što krenete u proizvodnju i ponudu novog proizvoda ili usluge.

1. Novi proizvod ili usluga

Novi-proizvod-ili-usluga-rad-na-netu

Kada želite da pokrenete novi proizvod ili uslugu, naravno, imate na umu određenu ciljnu grupu, određene ciljne potrošače. Međutim, može se dogoditi da se vaši trenutni posjetioci na web stranicu ili vaši trenutni kupci, ne uklapaju u ciljnu grupu za koju je namijenjen novi proizvod ili usluga. Dogodi se npr. da postojeći korisnici nisu zainteresovani za neki vaš novi proizvod ili uslugu, za neku vašu inovaciju ili jednostavno to im nije potrebno. Zato, prije nego što investirate u neki novi proizvod, provjerite da li to ima smisla i da li će od toga biti koristi. Kako to provjeriti? Najlakše anketom ili istraživanjem. Bez toga, to može biti samo nagađanje i bacanje novca i vremena.

Pitanje može biti sledeće:

„Da li bi vam bio od koristi ………. proizvod ili usluga?“

Ponuđeni odgovori u anketi bi bili:

  • Da;
  • Možda;
  • Ne znam;
  • Vrlo vjerovatno ne;
  • Ne.

Na osnovu strukture ponuđenih odgovora lako možete zaključiti da li ići u pokretanje novog proizvoda ili usluge.

2. Želja ciljne grupe  

Ciljna-grupa-rad-na-netu

Odgovor vaše ciljne grupe je bio pozitivan. Da, potreba je za ponuđenim novim proizvodom i sigurni ste da bi prodaja išla bez problema. Međutim, ukoliko ne provjerite šta zapravo kupci konkretno žele možete biti u problemu kad se  proizvod pojavi na tržištu.

O čemu se ovdje radi?  Vi ste u prethodnoj anketi utvrdili postojanost potrebe ali bez dodatnog pitanja i naznake šta je stvarna želja ciljne grupe. Kvalitet ili cijena. Vi ste zamislili da imate proizvod od skupocjenog materijala što bi ga ujedno istaklo iznad konkurencije. Međutim, skuplji materijali povlače za sobom  i veću cijenu koštanja tog proizvoda. Prilikom sprovođenja prve ankete posjetioci i kupci nisu bili informisani da će proizvod biti i sa cijenom iznad konkurencije što ih sada odbija da kupuju kada se proizvod pojavio na tržištu. Prodaja ne ide zbog nesporazuma. Prilikom prve ankete postojeći kupci nisu imali priliku da kažu kako im je niža cijena na prvom mjestu a ne kvalitet. Da bi izbjegli ovakvu situaciju, morate svojim kupcima opisati do detalja novi proizvod ili uslugu sa naznakom i rasponom cijene koja će ih pratiti, te da u anketi postave svoje prioritete. U tom slučaju nema nesporazuma.

Dodatno pitanje u anketi bi moglo da bude:

„Šta očekujete od novog proizvoda ili usluge?“

Uz napomenu da se može zaokružiti jedan od ponuđenih odgovora, odgovori bi bili:

  • Kvalitet bez obzira na cijenu;
  • Niža cijena uz manji kvalitet.

 

3. Novi logo, slogan ili dizajn

Novi-logo-slogan-dizajn-rad-na-netu

Čak i u slučaju da logo vaše firme razvija i predlaže pravi profesionalc u svom poslu, gdje prije objave razledaju i daju svoje mišljenje i ostali stručnjaci iz vašeg okruženja i vaše firme, uvijek postoji šansa da taj logo ili slogan neće napraviti očekivano i privući posjetioce poput magneta. Zato, sprovođenje ankete za izbor najboljeg logo-a, slogana ili dizajna sajta od nekoliko ponuđenih, će vam na najbolji način pokazati šta od ponuđenog ima najviše uticaja na vašu ciljnu publiku i šta ih najviše privlači. Poslušajte mišljenje publike jer sve što radite radite zbog njih.

4. O aspektima usluge

Dođite do podatka šta vaši klijenti i kupci misle o aspektima usluge. Neka vam daju svoje mišljenje tako da na osnovu toga možete preduzeti konkretne korake u cilju poboljšanja kvaliteta usluge.

5. Prijedlozi za poboljšanje

Imate visok saobraćaj na sajtu, odlične tekstove ali akcija je vrlo mala ili čak nikakva, nešto ne štima. Sproveli ste istraživanja, ankete, sve je ok ali rezultati su mali i niste uspjeli da odgonetnete zašto izostaje akcija posjetilaca. U tom slučaju kroz anketu tražite da vam kažu svoje razloge šta ih to sprečava da  završe kupovinu. Ne zaboravite da su jedino nezadovoljni posjetioci mjerodavni da vam kažu zašto su nezadovoljni.

Za kraj

Da podsjetim! Ankete su odličan alat i način da dođete do važnih informacija. Uz pomoć njih, naročito ako su anonimne, možete doći do podataka i informacija koje je uz pomoć e-maila ili telefonskog razgovora nemoguće dobiti. Iskoristite ta saznanja i unaprijedite prodaju svojih proizvoda ili usluga!

Pročitajte i „Kako da posjetilac postane kupac?“, može biti korisno.

kraj-rad-na-netu

Fotografije: https://pixabay.com/

 

Ako Vam je ovaj tekst bio koristan, iskoristite SHARE, LIKE ili neku drugu ikonu sa lijeve strane da to pokažete!

H V A L A!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *