11 savjeta za veću posjetu

web sajtu ili blogu

download

Koji je cilj kreirat web sajt ili blog? Sigurno nije da ga imamo samo za sebe, da ga samo mi posjećujemo, dorađujemo, ubacujemo nove članke, slike, itd., bez želje da to iko drugi vidi i koristi. Naravno, sve to radimo zbog mnogo šireg auditorijuma, zbog publike koja će se ako im naš  sajt ili blog pruže određeno zadovoljstvo, pouku, zanimljiv sadržaj, stalno vraćat i povećavat.

Postoji mnogo kreativnih načina za povećanje i održavanje prometa na vaše web stranice. Osnovno je, da dokle god stvarate dobre i originalne sadržaje, trebalo bi da vidite povećanje prirodnog priraštaja ili posjećenosti  na vaše stranice. U narednom dijelu pokušaću navesti 11 savjeta za veću posjetu web sajtu ili blogu kao i neke korisne elemente koje trebate koristit u cilju povećanja i održanja posjećenosti web stranicama.

Kreirat dobar naslov

Naslov je prva stvar koju čitaoci vide i obično na nosnovu njega donose odluku da li nešto dalje čitat ili ne, da li se uopšte zadržavat na tekstu ili dalje listat sadržaje. Naslov treba da je dovoljno istaknut, po sadržaju dovoljno provokativan da bi zadržao pažnju čitaoca i naveo ga da se fokusira na tekst ispod naslova. Ukoliko se u naslovu krije i link koji vodi do teksta, što je vrlo često, onda ne treba mnogo pameti da bi se shvatilo kako je naslov zapravo okidač za dalju akciju. Npr. „10 načina kako da imate …..“ ili „10 znakova da ….“ ili „5 savjeta kako da osvojite …..“. Ovo su naslovi koji će vam sigurno zagolicat znatiželju i koji će vas natjerat na akciju – dalje čitanje.

Pisat članke bogatog i zanimljivog sadržaja

Kvalitetniji članci koji nisu nastali sistemom copy/paste, su uvijek bolje rangirani na pretraživačima i svakako generišu saobraćaj prema vašoj stranici. Morate pisati članke koji su namijenjeni vašim čitaocima od kojih će oni imati najveću korist, tako da na jednom mjestu imaju sve korisne informacije važne za određenu temu. Ovo je jedan od najefikasnijih metoda za povećanje posjećenosti vašim stranicama jer posjetiocima nudite nešto što nemaju na drugom mjestu ili nemaju taj kvalitet.

Izbjegavajte copy/paste sistem pisanja

Najlakše je bit pisac kopiranjem tuđih tekstova i postavljanjem na svoju web stranicu. Međutim, to ne donosi rezultate a može bit i protivzakonito! Zato nikad ali NIKAD ne kopirajte tuđe sadržaje! Pretraživači poput Googla ili Yahooa su suviše pametni i njihovi algoritmi koji se usavršavaju svakodnevno, lako pronalaze duple tekstove i neoriginalne sadržaje koje kao za nagradu postavljaju na dno svojih pretraga. U vrh pretraga idu originalni i zanimljivi članci, puni novih informacija koje se do tog momenta nisu pojavljivale na serverima ili koji nisu identični sa već postojećim.

Odaberite pravu oblast (nišu)

pisanje clanaka

Najbolje je pisat o nečemu u čemu ste stručnjak. Na taj način vi prenosite svoje iskustvo na sve one koji ga nemaju, željeli bi ga imat i na kraju, to ih zanima. Može to bit vaš hobi, zanimanje ili profesija, ili neka druga oblast života u kojoj imate bogato iskustvo. Sadržaj vaše stranice mora da bude izvor znanja ili korisnih savjeta za vašu publiku. Može to da bude i mjesto gdje će publika dolazit da se nasmije i opusti, ukoliko pišete humorističke članke ili kreirate smiješne video materijale. Pored svega navedenog, možete ipitat tržište i ocijenit čega je to najmanje na internetu, počet izučavat tu oblast i nakon nekog vremena počet pisat o tome.

Napravite mogućnost dijeljenja sadržaja

Društvene mreže su polako ali sigurno  postale ogroman resurs, ogromna i neslućena količina publike koja se svakodnevno i iz sata u sat nalazi na internetu. To je potencijal koj vam za nekoliko sati ili čak i manje vremena, može preplavit vaše web stranice ukoliko im ponudite nešto novo. Zato, postavite ikone za dijeljenje sadržaja prema društvenim mrežama i to tako da budu negdje sa strane ili na dnu teksta ili videa. Na kraju teksta pozovite i zamolite  čitaoce da podijele sadržaj sa svojim prijateljima ukoliko su zadovoljni. To jednostavno morate učinit! U suprotnom, većina će otići sa vaše stranice zadovoljna jer je nešto novo naučila ili vidjela,  vjerovatno će i sutra ponovo doći ali i dalje ne znajući kako da drugima kaže za vas. U momentu dijeljenja  sadržaja, vaši čitaoci zapravo šire vašu riječ Moć dijeljenja je ogromna i neprocjenjiva, iskoristite je!

Kreirajte idealnu dužinu članka

Ne malo, ne mnogo, već idealno! Da, lako je reći. Šta je to idealno? Možete pisat duge i opširne članke ali i one kratke i decidne sve u zavisnosti od teme koja se obrađuje. Neka vam sadržaj diktira dužinu članka. Naravno da nećete bit opširni sa opštepoznatim temama o kojim se manje ili više već sve zna. Opširnost će bit dozvoljenja i preporučena u manje zastupljenim temama o kojima se manje zna i piše. Pisanje je individualna stvar kao i dužina teksta za istu zadatu temu.

Pišite često i neka bude svježe pisanje-bloga-internetni-zasluzek3

Vaš blog ili sajt biće posjećeniji ako imaju stalni tok novog sadržaja. Bilo bi idealno pet ili šest članaka sedmično. Ako ne toliko, nastojte da to bude bar tri. O čemu god da pišete, napravite raspored i toga se slijepo pridržavajte. Nemojte pisat o stvarima o kojima ste već ranije pisali. Pišite uvijek nešto novo i korisno.

Koristite ključne riječi ali im nemojte robovat

Za pisanje dobrog članka koji će svakako privući pažnju posjetilaca veoma je važno držati balans između dijela koji mora bit poučan, zabavan, informativan, koristan ili upotrebljiv za čitaoce i ključnih riječi koje morate vrlo pametno birat kako bi vaši članci visoko kotirali na pretraživačima i kako bi ih po njima zainteresovani čitaoci lako pronašli u džungli članaka koji lebde po internetu. Između ova dva dijela svakako je mnogo važniji ovaj prvi, tj. kvalitetan sadržaj koji će čitaocu pružiti neko novo iskustvo, upotrebnu vrijednost, a ne sadržaj koji je pretrpan ključnim riječima koji praktično ništa ne pruža onome ko ga pročita. Pretraživači se sve više koncipiraju na način da pronalaze kvalitetno pisanje i da ga nagrađuju postavljanjem na prve stranice pretrage čime kažnjavaju ove druge smještajući ih daleko od njih.

Linkujte u novom tekstu starije objave

Dok pišete novi članak, ubacite poneki link koji vodi do vaših starijih postova. To napraivte  tako da taj stariji članak objašnjava nešto što je spomenuto u novom članku i zbog čega se nećete ponovo vraćat  na tu temu. To svakako pomaže novim čitaocima da pronađu zanimljive starije članke na vašoj stranici, čime se zadržavaju i ponovo dolaze da vas posjete jer znaju da nisu sve pročitali.

Organizujte svoj sadržaj u kategorije

Dobro organizovan i pregledan sajt svakako pruža veću korist i uživanje posjetiocama za razliku od onog drugog, gdje se ne možete snaći ni uz pomoć kompasa. Samim tim, publika se uvijek duže zadržava na ovim prvim, rado im se vraća jer je sve uredno poput biblioteke. Neuredan sadržaj bez obzira koliko je on kvalitetan ako nije lijepo sortiran u kategorije, ne vrijedi mnogo. To je kao kad bi tražili određenu knjigu  u biblioteci gdje su sve knjige razbacane po podu ili na jednoj hrpi. Mnogo živaca i vremena bi trebalo da se iz te hrpe izvuče ono što vam treba.

Povremeno dajte poklon       poklon

Svi mi volimo poklone. To važi i za naše čitaoce. Povremeno im poklonite neku zanimljivu e-knjigu ili im preporučite neki besplatni softver koji koristite uz objašnjenje kako da ga koriste. Ako nemate svoju knjigu, onda to može bit knjiga od nekog prijatelja ili poznanika koji vam je istu poklonio i zamolio vas da je dalje poklanjate i da na taj način širite krug njenih čitalaca. Na taj način imaju korist svi u lancu korisnika. Možete čak napravit i dio sajta na kome posjetioci mogu preuzet neke korisne besplatne programe koji ćete vi redovno ažurirat i održavat svježim. Biće vam zahvalni iako su to stvari male vrijednosti.

Na kraju

Ovo su samo neki od elemenata koji mogu povećat posjećenost vašem web sajtu ili blogu, kao i održat već postojeći saobraćaj. Na vama je da ukoliko želite uspjeh, svakodnevno unapređujete i kreirate sadržaj na način da on nudi publici uvijek nešto novo, korisno i upotrebljivo. Samo na taj način možete imat vjernu publiku i čitaoce!

Ako Vam je ovaj tekst bio koristan, iskoristite SHARE, LIKE ili neku drugu ikonu sa lijeve strane da to pokažete!
H V A L A!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *